Duitse bedrijven hebben de minste chefs en managers. Hoe komt dat?
Het blijkt dat Duitse bedrijven veel minder managers in dienst hebben dan Amerikaanse. De Hans Böckler Stiftung heeft onderzoek gedaan naar tweeëntwintig technische bedrijven (machinebouw) van tenminste vijftig werknemers in Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië en Nood-Ierland en de Verenigde Staten. De geniddelde Amerikaanse firma telt 1 manager op 7 werknemers. In Duitsland is er 1 op 26 werknemers. In Zwitserland 1 op 13,6 werknemers, in Groot-Brittannië en Noord-Ierland 1 op 10,3 en in de VS 1 op 7.
Terwijl de Duitse firma met de meeste chefs gemiddeld 1 op 17 werknemers heeft, geldt in de V.S. dat een firma met de minste chefs en 1 heeft op elke 13 werknemers.
Conclusie: Duitsers hebben de minste chefs.
“Er zijn nauwelijks werknemers te vinden die het fijn vinden als hun chef hen de hele tijd in de gaten houdt. En: Toezicht brengt ook kosten met zich mee”, stelt het rapport. De auteurs van het rapport, die de bedrijven zelf bezocht hebben en daar het management hebben ondervraagd, zijn helder over de voorwaarden voor beperkt toezicht en minder chefs: “Hoge maatstaven van het beroepsonderwijs, goed geregelde interne promotie en werknemersvertegenwoordiging. Als een van deze voorwaarden ontbreekt, stijgt het aantal bazen aanzienlijk”.
Niet nodig de werknemers in de gaten te houden
Het rapport concludeert dat Duitse bedrijven het niet nodig vinden hun werknemers in de gaten te houden omdat Duitsland een ‘gecontroleerde markteconomie’ heeft met co-operationele werkrelaties, doeltreffende bescherming tegen ontslag, en degelijk beroepsonderwijs.
“Degelijk beroepsonderwijs leidt tot gekwalificeerde werknemers die weinig leiding en controle nodig hebben. En omdat goed opgeleide werknemers veeleisende taken op zich nemen, is hun motivatie groter”, aldus het rapport. Voorts is gebleken dat krachtige juridische bescherming de werknemers in Duitsland voor langere tijd bindt aan bedrijven. Dat betekent dat ze meer kennis vergaren voor hun bedrijf en in staat zijn leidinggevende posities in te nemen.
“Er is ook een positieve invloed op werknemersorganisaties. Participatie versterkt het vertrouwen tussen het management en de beroepsbevolking. Dat betekent dat er minder noodzaak is voor controle”.
Het rapport verwijt de Amerikanen dat hun ‘vrije markteconomie’ geleid heeft tot het nauwlettend in de gaten houden van werknemers. Dat komt doordat er in de VS weinig samenwerking is tussen werknemer en werkgever. Amerikaanse werknemers worden niet beschermd tegen ontslag en investeren in de eerste plaats in academisch onderwijs.
“Dat betekent dat bedrijven gedwongen worden hoofdzakelijk te vertrouwen op hiërarchie, regels en nauwlettende controle van de beroepsbevolking”.
Zie: Why Germans need far less supervision at work than Americans, The Local – Germany’s news in English, 20 april 2017: www.thelocal.de
Deutsche Industrieunternehmen brauchen viel weniger Vorgesetzte als amerikanische – Mitbestimmung wichtig für flache Hierarchie, Hans Böckler Stiftung, 3 april 2017: www.boeckler.de