Technologie-expert Rob Enderle: De meeste directeuren zijn bezig hun bedrijf de nek om te draaien
Het schijnt dat bazen in de IT-sector (informatietechnologie) hun eigen IT-professionals niet vertrouwen. Een recent onderzoek van de internationale accountants- en adviesorganisatie KPMG onder vierhonderd CEO’s*) van grote bedrijven uit elf sectoren toont aan dat het merendeel van hen geen idee heeft van wat ze aan het doen zijn, dat ze geen vertrouwen hebben in een kundige uitvoering van taken en dat ze denken dat hun klanten op het punt staan bij hun weg te gaan. Ze geloven niet wat analysegegevens aantonen en gaan dientengevolge over tot het invoeren van drastische veranderingen.
De blinde chauffeur
De Amerikaanse technologie-analyticus Rob Enderle van de Enderle Group, een in San Francisco gevestigd adviesbureau op het gebied van technologische producten, bedrijfsvoering en marketing, illustreert deze situatie met een verhaal over een chauffeur die niet kan zien en die ervan overtuigd is dat er een fataal ongeval gaat gebeuren. Hij vertrouwt de besturing niet en luistert niet naar de passagiers (die het waarschijnlijk uitschreeuwen van angst). Hij verandert daarentegen steeds van richting, daarbij het gaspedaal steeds dieper indrukkend. Het te verwachten gevolg is uiteraard een enorme klap.
Op de site van CIO – bestemd voor Chief Information Officers (CIO’s), en andere IT-managers – schrijft Enderle:
“Ik nam deel aan een interessante bijeenkomst vorige week. KPMG presenteerde een nieuw onderzoek onder CEO’s waarin werd nagegaan hoe zij denken over technologie. Het goede nieuws is dat ze kennelijk veel nadenken over technologie en IT’ers. Het slechte nieuws is dat ze geen vertrouwen hebben in wat ze van IT’ers krijgen en dat wil zeggen dat ze niet alleen met nog meer spoed naar de cloud willen, maar dat ze dat doen zonder IT’ers”.
Enderle vindt dat onze ideeën over kwaliteit drastisch bijgesteld moeten worden, anders krijgen IT’ers te kampen met enorme problemen met budgettering. Het geld circuleert dan niet meer in de organisatie, maar eromheen. Volgens hem zijn de meeste CEO’s bezig hun eigen bedrijf de nek om te draaien en daar zouden de meesten van ons zich erg druk om moeten maken.
Een greep uit de resultaten van het onderzoek:
1. Tweederde van de CEO’s denkt dat hun bedrijf het niet meer kan bijbenen.
2. 85 procent van de CEO’s denkt dat IT’ers er niet veel toe doen. IT’ers zouden moeten nagaan waarom de CEO dat denkt en ze zouden dit probleem moeten aanpakken.
3. Hierop aansluitend: 40 procent van de CEO’s wil het bedrijf drastisch veranderen. Als je bedenkt dat de meesten van hen vinden dat ze blind zijn, dan krijg je veel blinde chauffeurs die ondertussen grootse plannen hebben voor een koersverandering. Het verhaal van de chauffeur indachtig, kunnen we concluderen dat 40 procent van de bedrijven waarschijnlijk ernstige klappen zal oplopen.
4. Een kolossale 90 procent van de CEO’s heeft het gevoel geen idee te hebben van wat hun klanten willen en komen dus niet tegemoet aan de wensen en behoeften van hun klanten. “Allemachtig”, schrijft Enderle, “we hebben niet alleen blinde CEO’s die een drastische koersverandering in gang zetten, we weten nu ook dat bijna elke CEO ervan overtuigd is dat hij de verkeerde richting inslaat. Of dit nu echt zo is of ingebeeld, het betekent dat tenminste 50 procent van de CEO’s er makkelijk van te overtuigen is een drastische verandering in de organisatie door te voeren. En denk eraan, ze vinden nog steeds dat zij blind zijn, dus dit gaat niet goed aflopen”.
Elke CEO wil graag een Steve Jobs zijn
5. 75 procent van de CEO’s vindt dat hun bedrijf de markt zou moeten ontwrichten, maar ze doen het niet. Enderle: “Je zou hieruit kunnen opmaken dat elke CEO graag een Steve Jobs zou willen zijn. Nu neem ik hun dat niet kwalijk, maar ze willen de markt ontwrichten en rijke helden worden. Begrijp me goed. CEO’s denken dat ze blind zijn, ze zijn in paniek geraakt en denken dat hun bedrijf op de klippen loopt (en dat hun klanten bij hun weggaan), ze hebben het gevoel dat ze drastische veranderingen moeten doorvoeren en willen niet met de stroom meegaan”.
Het gevolg is dat elke CEO zich eigenlijk op een weg bevindt die leidt naar de vernietiging van hun bedrijf. De een doet dat wat sneller dan de andere, omdat ze geen vertrouwen hebben in hun bedrijf of in hun eigen vermogen adequate beslissingen te nemen.
De technologie heeft hen in de steek gelaten en terwijl dat voor een groot deel ligt aan de organisatie zelf, toont het ook aan dat analysegegevens niet de rol spelen die ze zouden moeten spelen.
Enderle merkt op dat hij niet direct een oplossing weet voor verbetering omdat de aard van de problemen kan variëren van een incompetente IT’er tot een incompetente CEO. Dat laatste is erg waarschijnlijk: “De oplossing ligt bij de top. Dat wil zeggen dat de IT’er zich beter afstemt op wat de CEO nodig heeft, want anders krijg je echt slechte resultaten, met de nadruk op ‘echt’. Het is tegenwoordig risicovol te werken voor een Fortune 500-bedrijf. Veiliger is het te werken in een kleiner bedrijf omdat werken voor een blinde CEO die ontwrichtend wil zijn veel lijkt op je inzetten voor het om zeep brengen van je eigen baan. Allemachtig”.
Noot
*) Chief Executive Officer = algemeen directeur van een bedrijf
Most CEOs are planning to kill their companies, door Rob Enderle, CIO, 15 juli 2016: www.cio.com/article/238620/most-ceos-are-planning-to-kill-their-companies.html
Jouw baas maakt jouw bedrijf kapot, door Rob Enderle, Webwereld, 21 juli 2016: https://cio.nl (Artikel niet meer beschikbaar)
CEOs say the next three years ‘more critical’ than the last half century, door Mark Calvey, San Francisco Business Times, 29 juni 2016: http://www.bizjournals.com
Now or never 2016 Global CEO Outlook: https://home.kpmg.com