Wikipedia en de frauderende bewerkers
Chris Koenis doet op de site van Webwereld uit de doeken dat niet alle lemma’s van de online encyclopedie Wikipedia betrouwbaar zijn.
De makers van Wikipedia zijn een intensieve opsporingscampagne gestart naar frauderende bewerkers. Die blijken professioneler dan ooit. De afgelopen weken zijn al honderden gebruikersaccounts verwijderd.
Het betaald laten bewerken van Wikipedia-lemma’s is al jaren een doorn in het oog van de Wikimedia Foundation, de beheerder achter de internetencyclopedie. Maar de “pijnlijke en moeilijke” onderzoeken van de afgelopen weken door Wikimedia-redacteuren laten hen “verbijsterd en verslagen” achter, schrijft directeur Sue Gardner op het Wikimedia-blog.
Er wordt gevreesd voor het grootste vervalsingsnetwerk ooit, waarbij in het nog lopende onderzoek al honderden gebruikersaccounts zijn verwijderd. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van Wikipedia’s eigen tool CheckUser, die IP-adressen van gebruikers vergelijkt.
1500 dollar voor een lemma
Eén van de grootste daders die zich schuldig maakt aan deze zogeheten “sockpuppetry” (klonen of sokpoppen) heet WikiPR. Een bedrijf dat gigaklanten als mediabedrijf Viacom en prijssite Priceline.com bedient, meldt Ars Technica op basis van een opgedoken tweet van een beveiligd account van een WikiPR-medewerker.
Daarbij wordt er voor een Wikipedia-lemma tot wel 1500 dollar betaald, plus 800 dollar voor 30 dagen “mediarelatie inspanning” wanneer de bewuste pagina telkens wordt verwijderd, zo ontdekte The Daily Dot.
Bedrijven als WikiPR baren Wikimedia grote zorgen. “Ik geef er geen ene reet om dat er artikelen worden geschreven over websites voor pillen voor erectiestoornis. Die vallen direct op als spam. Maar ik maak me veel meer zorgen om wat er gebeurt wanneer een onethische partij grote klanten krijgt en de controle pakt over artikelen waarvan de gemiddelde lezer niet doorheeft dat deze zijn geschreven door zakelijke marionetten”, aldus de getergde Wikipedia-redacteur Kevin Gorman tegenover Vice.
Vrees van corruptie
De betaalde buiksprekers zijn momenteel niet het enige zorgenkindje van Gardner. Eerder deze maand klapte de directrice uit de school over de vrees van corruptie bij lokale chapters, waaronder ook die in Nederland.
Referenties
Wikimedia Foundation Executive Director Sue Gardner’s response to paid advocacy editing and sockpuppetry, door Sue Gardner, 21 oktober 2013: https://diff.wikimedia.org/2013/10/21/sue-gardner-response-paid-advocacy-editing/
Wikipedia:Sockpuppet investigations: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sockpuppet_investigations
Wikipedia:CheckUser: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:CheckUser
Wiki PR: https://wiki-pr.com/services/ (Website functioneert niet)
Wikipedia editors, locked in battle with PR firm, delete 250 accounts, door Joe Mullin, 21 oktober 2013: https://arstechnica.com/tech-policy/2013/10/wikipedia-editors-locked-in-battle-with-pr-firm-delete-250-accounts/
Tweet Adam Masonbrink: https://farm3.staticflickr.com/2849/10189486775_b05f20c45a_o.png
The battle to destroy Wikipedia’s biggest sockpuppet army, door Simon Owens, Daily Dot, 8 oktober 2913: www.dailydot.com/irl/wikipedia-sockpuppet-investigation-largest-network-history-wiki-pr/
Is the PR Industry Buying Influence Over Wikipedia? door Martin Robbins, Vice, 18 oktober 2013: www.vice.com/en/article/kwpqmn/is-the-pr-industry-buying-influence-over-wikipedia
Wikimedia vreest corruptie bij lokale chapters, door Chris Koenis, 8 oktober 2013, Webwereld: https://webwereld.nl/nieuws/business/wikimedia-vreest-corruptie-bij-lokale-chapters-3766673/ (Techsite Webwereld is gestopt in 2020)
Wikipedia bestrijdt meer betaalde buiksprekers dan ooit, door Cris Koenis, Webwereld, 22 oktober 2013: https://webwereld.nl/nieuws/business/wikipedia-bestrijdt-meer-betaalde-buiksprekers-dan-ooit-3766802/ (Techsite Webwereld is gestopt in 2020)
5 epische lemma-leugens op Wikipedia, door Chris Koenis, Webwereld, 23 oktober 2013: http://webwereld.nl (Artikel niet meer beschikbaar. Webwereld is gestopt in 2020)