Verslag Beroepseerbijeenkomst in Maagdenhuis ‘Flip the system’: het alternatief voor de zorg en het onderwijs

maagdenhuis 27 maart 2015 5Het door studenten bezette Maagdenhuis te Amsterdam was op 27 maart 2015 de locatie voor de bijeenkomst van Beroepseer over een alternatief systeem in het onderwijs en de zorg: Flip the system: The alternative to neo-liberalism for education and healthcare*). Thijs Jansen maakte het publiek warm met een treffende vergelijking tussen de protesterende studenten en Stichting Beroepseer. De gedeelde missie is het ageren tegen het neoliberalisme en de managerscultuur, en het versterken van de zeggenschap over de kwaliteit van het onderwijs door respectievelijk de student en de professional. Het omkeren van de piramide is noodzakelijk: flip the system.

René Kneyber: Het alternatief voor het onderwijs

René Kneyber ging vervolgens in op het alternatief voor het onderwijs en werkte het idee van flip the system concreet uit. Hij is met Jelmer Evers redacteur van de bundel Het alternatief – Weg met de afrekencultuur in het onderwijs (2013). Hij vertelde dat professionals gebukt gaan onder de belangen en bewijsdrang van de hogere bestuurslagen. Van bovenaf worden doelstellingen opgelegd, die onvoldoende over de kwaliteit en inhoud van het onderwijs gaan. De professionele ruimte van leraren neemt zo af, waardoor ze hun autonomie, en daarmee hun plezier, langzaam verliezen. De oplossing is het bestaande systeem om te draaien –  flip – en een verandering in mindset te creëren onder professionals. De leraren moeten de verantwoordelijkheid terugpakken en de kwaliteit van hun werk verdedigen. De verantwoording voor hun werk dient te gebeuren op basis van de lesinhoud, aan mensen die er dichtbij staan, namelijk de docenten en leerlingen. Voor deze denkomslag is vertrouwen en beroepstrots nodig. Ook dient de aanwezige creativiteit onder docenten veel meer dan nu gestimuleerd te worden.

 Jos de Blok: Het alternatief voor de zorg

Na een luid applaus voor René Kneyber, ging Jos de Blok in op het alternatief voor de zorg, met als belangrijk voorbeeld de mede door hem opgezette organisatie Buurtzorg. Daar is het idee van flip the system al jaren werkelijkheid. Kenmerken van Buurtzorg: geen hiërarchie, professionals bepalen wat goede zorg is, kennisdeling via eigen ICT-systeem en vaste contracten als uiting van waardering en vertrouwen. Door de kleine teams van verpleegkundigen ontstaat veel lokale kennis over benodigde en gewenste zorg. Wanneer op deze behoeften ingespeeld wordt, is de kans veel groter dat de verzorgden/cliënten vrijwillig mee gaan doen. Het opleggen van de ‘participatiesamenleving’ gaat niet werken, die kan veel beter op deze manier lokaal ontstaan.
De Blok gaf het prachtige voorbeeld van een 84-jarige, Amsterdamse vrouw die met idee kwam voor een rollator-race. Binnen een paar jaar was het initiatief uitgegroeid tot landelijk evenement in het Olympisch Stadion. Ander prachtig voorbeeld is ‘Lonely Farmers’ in Aalten, waar op vrijdag een kroegbus eenzame boeren gezelligheid biedt.
Rode draad van Jos’ verhaal is dat bottom-up bewegingen, en het focussen op wat mensen wél kunnen, meeste kans van slagen hebben. Dat blijkt ook wel uit het feit dat Buurtzorg op alle fronten zeer goed scoort: tevredenheid medewerkers, tevredenheid personeel, zuinigheid en zinnigheid van zorg.

“Pas je niet aan aan obstakels, maar neem ze weg”

Na wederom een luid applaus was het tijd voor het publiek, dat gedurende de avond in aantal toenam, om vragen te stellen. Psychiater Cobie Groenendijk vertelde hoe ze zich gewantrouwd en ingesnoerd voelt in haar werk, door transparantie- en doelmatigheidseisen van bovenaf. Jos de Blok kaatste de bal terug, door haar te vragen waarom ze er dan niet tegen in opstand komt. De Blok: “Denk vanuit je eigen kracht. Pas je niet aan aan obstakels, maar neem ze weg. Verandering begint daar waar je er zelf verantwoordelijkheid voor neemt. Wees vrij in je hoofd”. René Kneyber sloot hier op aan door te stellen dat bestuurlijk wantrouwen averechts werkt: vertrouw en faciliteer professionals liever. Dat is beter voor de kwaliteit van het werk.

Steeds meer mensen mengden zich in het debat en er ontstond een fijne, scherpe én constructieve discussie, met her en der ook politieke en filosofische kanten. Je kreeg het gevoel dat het debat nog lang door had kunnen gaan, ware het niet dat het volgende optreden in het goed gevulde Maagdenhuis-programma zich aandiende: een hip-hop band. Daarnaast was iedereen na anderhalf uur luisteren en discussiëren ook wel toe aan een drankje. En zo geschiedde, uiteraard pas nadat Thijs Jansen het publiek bedankt had voor zijn aanwezigheid en actieve bijdrage.

*) Klik hier voor toelichting en programma van bijeenkomst Flip the system
in het Maagdenhuis op 27 maart 2015. https://beroepseer.nl

 maagdenhuis 27 maart 2015 6  maagdenhuis 27 maart 2015 2
Foto links: V.l.n.r. Jos de Blok, Lewi Vogelpoel, Thijs Jansen en René Kneyber. De Blok en Vogelpoel, radioloog, zijn momenteel met Herman Suchies van de Vereniging Praktijkhoudende huisartsen bezig aan een nieuw boek in de reeks ‘Beroepseer’ : Het alternatief voor de zorg dat in najaar 2015 verschijnt.
Rechts:
Thijs Jansen, directeur van Stichting Beroepseer, houdt zich sinds 2006 bezig met een antwoord op de vraag: hoe kunnen professionals in de publieke en semi-publieke sector hun beroepstrots terugkrijgen en daarmee de zeggenschap over de kwaliteit van hun werk?

maagdenhuis 27 maart 2015  maagdenhuis 27 maart 2015 3  maagdenhuis 27 maart 2015 7
Foto links in het midden: Psychiater Cobie Groenendijk voelt zich ingesnoerd in haar werk door toenemende doelmatigheidseisen, opgelegd van bovenaf. Foto midden: Jos de Blok won in november 2014 in Londen de Albert Medal 2014 vanwege Buurtzorg, waar “menselijkheid boven bureaucratie” staat. Buurtzorg is in 2006 door De Blok opgericht en bestaat uit zelfsturende teams van verpleegkundigen. Foto rechts: René Kneyber, wiskundeleraar, werd in november 2014 benoemd tot lid van de Onderwijsraad, de eerste leraar ooit!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer