Team Nederland staat klaar voor wereldkampioenschap voor beroepen: WorldSkills 2015 in São Paulo

logo worldskillssaopaulo2015De negentienjarige Richard Roolvink uit Hengelo maakt zich momenteel gereed om in augustus deel te nemen aan WorldSkills 2015, de wereldkampioenschappen voor beroepen in São Paulo, Brazilië. Hij wordt begeleid door Wim van de Merwe, vmbo-docent metaaltechniek op scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen.
Van de Merwe is voortrekker van Beroepseer en zet zich sinds jaren in voor de Vakkanjerwedstrijden; hij is een enthousiast pleitbezorger voor technisch onderwijs.

Elk jaar worden in Nederland de Vakkanjerwedstrijden gehouden, het podium voor technisch talent van het middelbare beroepsonderwijs en de bedrijven. Ze worden georganiseerd door TechniekTalent.nu. De deelnemers gaan de strijd aan in vakken als CAD-tekenen, lassen, plaatconstructie, elektrotechniek gebouwen, machinebankwerken, mechatronica, robotica. De beste Vakkanjers maken kans op deelname aan EuroSkills en WorldSkills.

Roolvink werkt bij het energiebeheerbedrijf Eaton in Hengelo en is een van de zestien Vakkkanjers die zich gekwalificeerd hebben voor de WorldSkills 2015. Er doen dit jaar ruim 1200 kandidaten mee. Twee jaar geleden vonden de WorldSkills plaats in Leipzig, waaraan ruim 1000 kandidaten uit 53 landen meededen. Ze streden om medailles in 46 vakrichtingen.

Roolvink wordt naast Wim van de Merwe ook begeleid door Edwin Mabelis, die in 2011 deelnam aan WorldSkills en op de vierde plaats eindigde, de hoogste plek voor Nederland totnutoe.
De beide begeleiders van Roolvink fungeren tijdens de WorldSkills als jurylid. Met andere experts beoordelen zij de laswerken zonder dat ze weten wie het werk heeft gemaakt.

Voor docent Wim van de Merwe is het de eerste keer dat hij een kandidaat voor WorldSkills begeleidt. In een artikel in het weekblad voor Twente, De Roskam, vertelt hij dat het voor de eerste keer is dat er een lasser uit Twente meedoet: “We hebben een steengoede kandidaat in huis. Je wordt echt stil van de werken die hij maakt. Richard is zelf ook enorm fanatiek met de voorbereiding bezig. Zonder zijn passie voor lassen, had hij dat nooit volgehouden”.

WorldSkills wordt over de hele wereld zeer serieus genomen, het tournooi staat hoog aangeschreven. In 2016 worden de EuroSkills-wedstrijden gehouden in Gotenburg, Zweden, van 29 november tot en met 3 december.

“Zonder vakmanschap geen kenniseconomie!” benadrukte voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal Economische Raad (SER) het belang van het beroepsonderwijs in Nederland. Ook riep Hamer de onderwijsinstellingen op om te stimuleren dat jongeren deelnemen aan vakwedstrijden zoals EuroSkills en WorldSkills. Hamer hield een toespraak bij de Algemene Ledenvergadering van mbo-instellingen op 29 april 2015: “Wie een vak beheerst, kan trots zijn op zichzelf”, zei Hamer. “Maar helaas is die trots nog lang niet altijd vanzelfsprekend voor jongeren in het beroepsonderwijs, voor de vakmensen op de arbeidsmarkt en ook niet voor de samenleving als geheel.”

Om de waardering van vakmanschap te vergroten pleit Hamer voor het zichtbaarder maken ervan in de samenleving, want “onbekend maakt onbemind”.

WorldSkills 2015 en het Nederlandse team: http://teamnederland.com/categorie/worldskills/page/9

De Nederlandse wedstrijdkandidaten WorldSkills 2015: http://teamnederland.com/event/2015/

WorldSkills 2015 in São Paulo: http://teamnederland.com/?s=worldskills+2015

“Zonder lassen zou de halve wereld instorten” – Richard Roolvink eerste Tukker op WK Lassen, door Jesper Langbroek, weekblad De Roskam, 3 juli 2015: Klik hier.

Vakmanschap is meesterschap. Toespraak Mariëtte Hamer bij MBO-onderwijsinstellingen, SER, 29 april 2015: www.ser.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer