Skip to main content

Radiodocu over laatste strohalm tegen overbodige en disfunctionele bureaucratie: de Kafkaknop

Vanavond, zondag 20 mei 2018 is op NPO Radio 1 om 21.00 uur het programma Radio doc gewijd aan de Kafkaknop. Tientallen grote Nederlandse organisaties – van ziekenhuizen tot de belastingdienst – hebben een Kafkaknop op hun interne website staan. Die Kafkaknop is de laatste strohalm voor medewerkers die kampen met een organisatorisch probleem dat ondanks herhaalde pogingen maar niet wordt opgelost.

Wordt er via de Kafkaknop een melding gedaan, dan gaat een team van medewerkers in de hoogste regionen van de organisatie met het probleem aan de slag en moet er binnen drie maanden een oplossing liggen.

In deze documentaire neemt radiomaker Saar Slegers een kijkje in de krochten van de bureaucratie. Ze ontmoet mensen die verstrikt raakten in kafkaëske situaties en mensen die tot het uiterste gaan om wat menselijkheid terug te brengen in de systemen die hen boven het hoofd zijn gegroeid.
Zonder Kafkaknop lopen we vast. Maar waarom is dat zo? Welke structurele problemen zijn ingebakken in onze bureaucratische systemen? En wat gebeurt er met mensen die in de bureaucratische molens belanden en er niet meer uitkomen?

Directeur Arjan Widlak van Stichting Kafkabrigade, de organisatie die overbodige en disfunctionele bureaucratie onderzoekt vertelde aan Daan Schneider van VPRO Gids van 20 mei 2018: “Er is een groeiend bewustzijn van het feit dat organisaties, deels door digitalisering, blind raken voor het individu. Burgers zijn letterlijk onzichtbaar, doordat ze niet meer aan de balie staan. In elke beleidsnotitie vind je tegenwoordig de zin ‘de burger centraal’. Maar hoewel de ambitie om te veranderen er is, gaat het in de praktijk nog steeds vaak mis”.

De Kafkaknop, Radio Doc, NPO Radio 1, 20 mei 2018, van 21.00 – 22.00 uur: www.2doc.nl

De Kafkabrigade: www.kafkabrigade.nl

Klik hier voor de flyer: De Kafkaknop – uw wapen tegen bureaucratisch onbehagen: www.kafkabrigade.nl

Lees ook: Vastzitten in regels. Het kan wel twintig jaar duren, Blogs Beroepseer, 28 februari 2018: https://beroepseer.nl