Skip to main content

Niet leuke beroepen door de eeuwen heen

Sommige beroepen zijn niet leuk, ze zijn zwaar, gevaarlijk of ronduit smerig. Dat was ook zo in het verleden. Het Amerikaanse tijdschrift Lapham’s Quarterly publiceerde ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid een overzicht van de akeligste soorten werk sinds onze jaartelling. Op de site van MSN  Nieuws staat een vertaling met een inleiding:

Een werkweek van ruim 70 uur voor zo’n 60 eurocent per uur klinkt niet echt als een pretje. Maar Chinese fabrieksarbeiders die consumenten in west en oost voorzien van speelgoed, computers en smartphones zijn niet uniek, als het gaat om beklagenswaardig werk.

Het erudiete Amerikaanse tijdschrift Laphams Quarterly, dat grote thema’s eens per kwartaal historisch uitdiept, publiceerde ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid (1 mei) een infographic met de naarste baantjes sinds de Romeinse tijd. Dit in de vorm van een matrix die rond vier begrippen is opgebouwd: moeilijk, zwaar, smerig en verraderlijk.
Opvallend is wel dat enkele voor de hand liggende beroepen ontbreken, zoals ‘huurling’ of ‘gladiator’, toch ook geen pretbaantjes. En natuurlijk het ‘oudste beroep ter wereld.’

Toch blijft er in deze selectie genoeg meelijwekkends over.

Moeilijk en verraderlijk

– Moerasijzerjager (Scandinavië, rond jaar 800): dagelijks door moerassen waden met speer om klompen ijzer te detecteren

– Eierenzoeker bij de Vikingen (rond jaar 900): langs hoge glibberige fjorden klimmen om eieren van vogels te stelen voor de voedselvoorziening. Met veiligheidstouw gemaakt van prikkende takken

– Ale-serveerster (Engeland, circa 1300): Ale serveren in een middeleeuwse pub. Risico op boete of stoel naar het hoofd geslingerd krijgen bij klachten over juiste portie, soms misbruik als prostituee.

– Metroduwer (Tokio, 2010): zoveel mogelijk spitsreizigers in trein en metro duwen

Verraderlijk en smerig

– Voorproever (Agra,/India 1520): het eten van de keizer testen op de aanwezigheid van vergif. Reken op doodstraf door in mootjes te worden gehakt, als de keizer onwel wordt van voedsel.

– Lijkenpikker (Edinburgh, 1827): Lichamen stelen uit graven en doorverkopen aan studenten medicijnen voor ontleding.

– Bloedzuiger-verzamelaar (Frankrijk, 1835): in meertjes gaan staan en wachten tot bloedzuigers zich aan je benen hechten. Daarna verwijderen en voorzichtig in een mandje doen.

Smerig en zwaar

‘Banket/orgie-bediende’ (Rome, circa 50 n.C.): opruimen van de kots van gasten (ganzenresten, wijn en muis-gedrenkt-in-honing); vasthouden van po’s waarin gasten hun behoefte kunnen doen.

– Voller (Vlaanderen, 1500): schapenvacht ontdoen van vet en andere troep in een kleivat met kalk en urine.

– Spit-jongen (Hampton Court, 1530): bij het open vuur aan het spit draaien om vlees van varkens, schapen en koeien te roosteren, voor pakweg 1.200 hovelingen.

Zwaar en moeilijk

– Punkah Wallah (India, 1880): de hele dag aan een touwtje trekken om waaierdoeken te bedienen voor Britten in koloniaal India om ze koelte toe te wuiven.

– World of Warcraft-goudzoeker (China, 2007): 12 uur per dag spitten naar virtueel goud om aan andere spelers te verkopen voor 25 cent per uur.

– Fabrieksarbeider (China, 2010): 300 uur per maand werken voor 60 eurocent per uur en 30 procent van je loon besteden aan de slaapplaats bij de fabriek plus maaltijden.

Worst jobs in the world’s matrix, Lapham’s Quarterly, 1 mei 2013: laphamsquarterly.tumblr.com

Website Lapham’s Quarterly, a magazine of history and ideas: www.laphamsquarterly.org

De naarste baantjes van de afgelopen 2000 jaar, MSN Nieuws, 4 mei 2013: nieuws.nl.msn.com (Niet meer beschikbaar. Wel te lezen op site van Business Insider: www.businessinsider.nl)