Skip to main content

Interview met psychiater Alan Ralston over 10 jaar stichting Beroepseer, en over de toekomst

logo tien jaar beroepseerIn 2016 is het tien jaar geleden dat stichting Beroepseer is opgericht. In die tien jaar heeft de stichting zich met hart en ziel ingezet om professionals in de (semi-)publieke sector te ondersteunen en te bemoedigen om naar eer en geweten hun werk te kunnen doen.
Door middel van publicaties, blogs, video’s, Goed Werk Hub-bijeenkomsten, Beroepseer-ateliers en Goed Werk-trajecten heeft de stichting duizenden professionals bereikt en geïnspireerd.
Dit jubileum is een mooie gelegenheid om terug te kijken wat tien jaar Beroepseer heeft opgeleverd en de balans op te maken. Daarnaast willen we vooruitkijken: waar staan we? Welke ontwikkelingen zien we om ons heen? Waar willen we vanuit stichting Beroepseer aan bijdragen en hoe?

Ter gelegenheid van het jubileum van Beroepseer vinden verschillende activiteiten en bijeenkomsten plaats. Een van deze activiteiten is een reeks interviews met voortrekkers van stichting Beroepseer waarin ze terugblikken op de afgelopen 10 jaar, maar ook hun licht laten schijnen over de uitdagingen voor de toekomst.

Interview met psychiater Alan Ralston

De zevende gast in deze reeks is Alan Ralston. Hij is psychiater sinds 2001. Tegenwoordig werkt hij op een gesloten afdeling bij Dijk en Duin in Castricum, onderdeel van Parnassia. Daarnaast is Ralston opleider en lid van de ledenraad van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Ralston kwam vlak na de oprichting in contact met de stichting. Aanleiding was de invoering van het nieuwe zorgstelsel: “In dat kader was ik betrokken bij initiatieven ‘de GGZ laat zich horen’ en ‘Zorg geen markt’ met als doel op te komen voor vakmanschap en kwaliteit van de zorg”.

“Voor mij heeft de stichting Beroepseer een sterke meerwaarde gehad door professionele waarden over beroepen heen te verbinden en te versterken en op te komen voor professionele autonomie. Dat voelde als een steun in de rug, omdat ik met vergelijkbare processen bezig was. Enorm belangrijk om kennis en ervaring van verschillende professionals te bundelen en van elkaar te leren. Stichting Beroepseer had tevens als voordeel dat ze geen belanghebbende was, geen onderdeel van de polder. Ze kon enkel vanuit een onafhankelijke, beschouwende positie professionals helpen om zichzelf te organiseren, trouw te blijven aan de basis. Dat heeft veel betekend voor professionals in zorg en onderwijs”.

“Bij professionele waarden gaat het voor mij om ruimte voor individuele expertise. De beweging die ik de afgelopen jaren waarneem is er een van afkalvend vertrouwen onder invloed van ‘economisme’, een roep om voortdurende transparantie en cijfermatige verantwoording. De afgelopen jaren is de overheid zich steeds meer gaan bemoeien met professionals en hoe ze hun werk doen. Professionals voelen zich bedreigd in hun autonomie. Tegenstanders zeggen: professionals willen geen rekenschap afleggen. Dat vind ik een drogreden. Professionals willen wel verantwoording afleggen (onderdeel van beroepseer), maar verzetten zich tegen manieren waarop dat nu wordt opgelegd. Dat geldt zeker voor zorg en onderwijs”.

alan ralston

Klik hier voor interview met Alan Ralston

 

 

 


Voorgaande interviews over 10 jaar Stichting Beroepseer:

1. Interview met politiechef Jaco van Hoorn. Klik hier.
2. Interview met Barend Rombout van Bureau Frontlijn. Klik hier
3. Interview met hoogleraar Rechtstheorie Dorien Pessers. Klik hier.
4. Interview met hoogleraar Gabriël van den Brink. Klik hier.
5. Interview met rechter Leendert Verheij. Klik hier.
6. Interview met politieman Bennie Beuvink. Klik hier.