Het groot complimentenboek
Geven wij zelf ook complimenten en nemen wij ze in ontvangst? Of vinden we het vreemd om iemand een schouderklopje of een aai over de bol te geven? Binnen de politiewereld is het niet altijd vanzelfsprekend om iemand een compliment te geven of te ontvangen. Ik werd betaald voor het werk, was een autoriteit en oefende gezag uit. De meeste mensen waarmee ik te maken kreeg werden bekeurd, aangehouden of verhoord. Aangevers en getuigen hadden er belang bij dat ik mij als een professional gedroeg. Ik deed naar eer en geweten mijn werk en vroeg niet om complimenten, net zo min als ik ze uitdeelde.
Toen ik na verloop van tijd andere inzichten kreeg en mijn werk in een ander perspectief ging plaatsen, merkte ik dat ik mij best vereerd of gevleid voelde als ik een compliment kreeg. Ik gaf ook makkelijk complimenten aan collega’s of anderen. Ik schreef er een aantal jaren geleden zelfs een artikel over.
Recent werd ik geattendeerd op het Groot Complimentenboek, geschreven door de bekende lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk (auteur van de bestseller Manipuleren kun je leren) en waarderingsexpert Hans Poortvliet. Zij hebben samen dit unieke en prachtige vormgegeven boek geschreven over een van de meest onderschatte aspecten van de menselijke psychologie.
Zij stellen dat het heerlijk is als iemand je laat weten dat je er goed uitziet, dat je een bijzondere prestatie hebt geleverd of dat je veel voor hem of haar betekent. Complimenten zijn altijd welkom, maar waarom zijn we er dan zo zuinig mee? Zij laten zien hoe je thuis en op het werk mensen kunt waarderen met originele, oprechte complimenten. Zij laten zien hoe je een goed compliment geeft, welke valkuilen je moet vermijden bij het geven van complimenten en hoe je complimenten in ontvangst neemt. Geen vraag blijft onbeantwoord in dit veelzijdige boek.
Ontdek de kracht van waardering en maak van complimenteren je tweede natuur.
Jacques Smeets