Zonder welzijnswerk wordt maatschappij onleefbaarder en onveiliger

welzijn niet zijn abvakabo fnv“Wat als de mensen van welzijn er niet zijn?” Om deze vraag draait de campagne die Abvakabo FNV in september 2012 is gestart, omdat welzijnswerk hard wordt getroffen door de bezuinigingen.

Dat wil niet zeggen dat Abvakabo FNV tegen vernieuwing van het welzijnswerk is. Integendeel: “We investeren hier, samen met werkgevers en beroepsverenigingen, juist in door bijvoorbeeld scholing van professionals. We ondersteunen de principes van het programma Welzijn Nieuwe Stijl om de zelfredzaamheid en participatie van burgers te vergroten en het benutten van vrijwilligers. Maar beseffen ook dat niet alle burgers in staat zijn om die eigen verantwoordelijkheid te nemen”.
Welzijnswerkers helpen de verbinding te leggen tussen verschillende groepen burgers. Vrijwilligers hebben ook begeleiding nodig. Welzijnswerkers blijven dus hard nodig in de maatschappij. Daarnaast vinden we dat organisaties en werknemers wel de kans moeten krijgen om te vernieuwen. Met bijna 10.000 ontslagen in de laatste jaren is daar geen sprake van.
We hebben ervoor gekozen om een positieve campagne neer te zetten. Maar wel een campagne die de meerwaarde van welzijnswerk stevig neerzet. Die meerwaarde is dat zonder welzijnswerk de samenleving een stuk onveiliger en minder leefbaar wordt.

Gemeenten denken momenteel na over hoe zij verschillende decentralisaties – jeugdzorg, wet werken naar vermogen en sommige AWBZ-diensten – gaan vormgeven. Het is daarbij van groot belang dat welzijnswerk sterk verankerd is in de nieuwe zorg -en welzijnsstructuur.
Want zonder welzijnswerk kunnen kinderen veel makkelijker ontsporen, ouderen wegkwijnen en buurten verloederen. En de kosten daarvan zijn veel hoger dan de kosten van het welzijnswerk. Het is dus ‘penny wise and pound foolish’ om nu op welzijnswerk te bezuinigen.

Om die boodschap te vertellen, zet Abvakabo FNV indringende beelden van situaties neer waar er geen sprake is van welzijn tegenover situaties waar er wel sprake is van welzijn: “We maken dit zoveel mogelijk concreet en persoonlijk. Concreet, door liever van ouderenwerkers, jongerenwerkers of bijvoorbeeld maatschappelijke opvang te spreken dan over welzijnswerkers. Persoonlijk door het niet over de samenleving als abstract geheel te hebben maar over jouw oma, jouw kind en jouw straat”.

Een aantal feiten en cijfers over de huidige situatie in de sector

Welzijnswerk wordt voor het grootste deel lokaal – in gemeenten- gefinancierd. In 2011 werd in 80% van de gemeenten bezuinigd op welzijn. Gemeenten bezuinigen vooral op collectieve voorzieningen en ontmoetingsactiviteiten voor de ‘minder zichtbare groepen’: ouderenwerk, jongerenwerk, opbouwwerk, en andere collectieve voorzieningen zoals kinderwerk en peuterspeelzaalwerk.

In de periode 2010/2012 hebben tussen de 8.000 en 9.000 welzijnswerkers hun baan verloren. Het aantal gedwongen ontslagen komt in deze periode op 2.249. Honderden buurtaccommodaties werden gesloten.

Een voorbeeld van wat dat voor werknemers in een stad als Amsterdam betekent: verwacht wordt dat de komende jaren 1.500 banen verdwijnen in het welzijnswerk.

Sectorrapportage Zorg en Welzijn 2010 – 2012: https://beroepseer.nl

Meer over de campagne is te  lezen op: www.welzijnnietzijn.nl (Website is opgeheven)
De campagne is grotendeels online; de website is het kloppende hart. Hier kan je de bel luiden voor welzijnswerk door de petitie te ondertekenen. Kan je jouw verhaal kwijt uit de praktijk van het welzijnswerk.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer