Dienend leiderschap is in opkomst

Dienend leiderschap is in opkomst en is inmiddels doorgedrongen in de directiekamers van onder meer het VU Medisch Centrum, de Voerman Groep, de verfdivisie van Akzo Nobel en Starbucks. De Nederlandse Marechaussee stuurt leidinggevenden naar de Academy for Servant Leadership.

Ed Voerman, voorzitter van de Europese stichting voor servant leadership, verklaart dat dienend leiderschap niet van de ene op de andere dag kan worden ingevoerd. Op kleine schaal moet worden begonnen met medestanders die het principe begrijpen. De Amerikaanse auteur Robert Greenleaf schreef in 1970 over dienend leiderschap. Een leider moet volgens hem de fundamentele behoefte voelen om van dienst te willen zijn. Daarbij moet de leider zich telkens deze vraag stellen: groeien degenen die ik dien als mens? En worden ze gezonder, wijzer, vrijer en zelfstandiger?

Voerman weerlegt dat dienend leiderschap soft is. Ook een dienende leider kan met de vuist op tafel slaan of tot de conclusie komen dat een medewerker niet op de juiste plaats zit of niet de juiste houding heeft. Hij is ervan overtuig dat dienend leiderschap een positieve relatie onderhoudt met welzijn, teamprestaties en vertrouwen.

Zie ook de video met Inge Nuijten op deze website, 5 januari 2011: Dienend leiderschap: https://beroepseer.nl/

Dienend leiderschap, Voerman: www.voerman.com/nl/over-ons/dienend-leiderschap/

Greenleaf Academy: www.greenleafacademy.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer