28 januari 2020 ‘Europese Dag van de Privacy’

Afbeelding bij Europese Dag van de Privacy dinsdag 28 januari 2020

Vandaag, dinsdag 28 januari 2020 is het Europese Dag van de Privacy. In Nijmegen schenkt het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs aandacht aan privacy tijdens het symposium Volgt u het nog of wordt u gevolgd? en in Den Haag is de Nationale privacy Conferentie georganiseerd door het Platform voor de Informatiesamenleving en Privacy First. Vanmiddag worden daar in Nieuwspoort in Den Haag de Nederlandse Privacy Awards uitgereikt.

Follow the money – het multimediaal platform voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek – heeft een onthullend artikel gepubliceerd op deze dag: Alle kinderen nauwgezet in beeld met big data, geschreven door Elize Lam.

Het blijkt dat monitoring in de jeugdgezondheidszorg al geruime tijd is ingeburgerd: kinderen worden goed in de gaten gehouden. De nieuwe stap is om persoonlijke data over kinderen te combineren met die van hun ouders, hun buurt en hun sociale context, om zo ‘risicovolle’ situaties eerder op te kunnen sporen en wellicht zelfs te voorkomen. Big data wint inmiddels ook terrein binnen de jeugdhulp en het onderwijs.

Vergaande methoden van gegevens verzamelen

Een manier van verzamelen van gegevens is door de inhoud van elektronische kinddossiers te koppelen aan CBS-microdata (gegevens op persoons- en adresniveau). Ook worden algoritmes gebruikt om dossiers op ‘signalen’ te onderzoeken.

Organisaties die kinderrechten bepleiten, zoals het Kinderrechtencollectief, zijn voorstander van het koppelen van gegevens en het gebruik van microdata. Naar hun mening is dit nuttig om te toetsen of het VN-Kinderrechtenverdrag wordt nageleefd en om na te gaan of hulp of beleid aansluit bij de vraag.

Kinderen minutieus volgen gebeurt niet alleen in Nederland: Schotland begon daarmee al eerder, via het overheidsprogramma ‘Getting it right for every child’ (GIRFEC). Dit programma is zeer omstreden; inmiddels zijn delen ervan weer afgeschaft. De Schotse aanpak kan niettemin op groeiende aanhang in Nederland rekenen. Het ministerie van VWS liet de Tweede Kamer op 27 januari 2020 weten dat het geen reden ziet GIRFEC in Nederland in te voeren. Er zijn echter al gemeenten en instanties die met onderdelen ervan werken.

Niet alleen komen door big data steeds meer ouders en gezinnen onder een vergrootglas te liggen: er wordt inmiddels ook gespeurd naar mensen die nog geen gezin hebben, maar wel als potentieel kwetsbare ouder worden aangemerkt.

Daarnaast zijn zulke computermodellen minder objectief dan gedacht: ze incorporeren vaak vooroordelen, gaan uit van slecht gedefinieerde ‘signalen’ van mishandeling of verwaarlozing, en sturen bovendien de blik van professionals die ermee werken.

Lees het hele artikel van Elize Lam: Alle kinderen nauwgezet in beeld met big data, Follow the money, 28 januari 2020: https://www.ftm.nl/artikelen/alle-kinderen-in-beeld-big-data
(Follow the money kan een maand op proef worden gelezen bij gratis registeren).

Nationale Privacy conferentie: https://beroepseer.nl/event/nationale-privacy-conferentie/

Dag van de privacy 2020 – volgt u het nog of wordt u gevolgd?: https://beroepseer.nl/event/dag-van-de-privacy-2020-volgt-u-het-nog-of-wordt-u-gevolgd/

U P D A T E

Winnaars Nederlandse Privacy Awards 2020 bekend! Privacy First, 28 januari 2020: https://privacyfirst.kinsta.cloud/artikelen/winnaars-nederlandse-privacy-awards-2020-bekend/

 

Afbeelding bovenaan is van Tumisu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer