19 maart is het Werelddag van het Sociaal werk 2024. Thema: ‘Buen Vivir’

Dinsdag 19 maart 2024 is het Werelddag van het Sociaal werk, een initiatief van de International Federation of Social Workers (IFSW). Thema van 2024 is Buen VivirTransformatieve verandering voor een gedeelde toekomst. Deze World Social Work Day wordt sinds 2007 wereldwijd elke derde dinsdag van maart gevierd.

Thema ‘Buen Vivir’

Het thema van 2024 benadrukt de noodzaak voor sociaal werkers om te komen tot nieuwe benaderingen, geleid vanuit de gemeenschap, geworteld in lokale kennis en in harmonie met de natuur. Buen Vivir is de Spaanse vertaling van Sumak Kawsay, een term uit de indiaanse Quechua-taal, die staat voor een inheems filosofisch principe en wereldbeeld dat de mens ziet als onderdeel van zijn natuurlijke en sociale omgeving. Doelen ervan zijn bevrediging van behoeften, waardigheid en kwaliteit van leven en dood, liefhebben en geliefd zijn, welzijn en in vrede en harmonie leven met de natuur.
Buen Vivir impliceert ook genoeg vrije tijd voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling, wat de uitbreiding van menselijke vrijheden en kansen ten goede komt. Het geeft bovendien zowel de maatschappij als geheel als de mens als individu de mogelijkheid om doelen in het leven te bereiken, zonder anderen te domineren.

Nieuwe manieren van werken

Buen Vivir past bij de huidige ambities van sociaal werkers wereldwijd, schrijft IFSW: “We hebben te maken met grote problemen, van gewelddadige conflicten en schade aan het milieu tot armoede en politieke ongelijkheid. Tegen deze achtergrond moet sociaal werk zich blijven ontwikkelen en zoeken naar nieuwe benaderingen, geworteld in de gemeenschap en in harmonie met de natuur. De filosofie van Buen Vivir onderstreept het belang van verbinding, wederkerigheid en overeenstemming in menselijke relaties met de natuur. Ons doel als sociaal werkers is om dit principe voor te staan, om een ecosociale wereld te bevorderen die gedijt op inclusie, respect, wederzijds begrip, en het handhaven van mensenrechten”.

IFSW wijst erop dat onder nieuwe manieren van werken bijvoorbeeld ook het gebruik van politieke methoden valt, om sociale verandering teweeg te brengen: “Maar, sociaal werkers vinden het om verschillende redenen vaak lastig om politieke uitspraken te doen, en nog lastiger om zich te verzetten tegen politieke besluiten en activiteiten. Daarom moeten sociaal werkers zich op mondiaal niveau verenigen en methoden voor transformatieve verandering delen. Dit vergt een focus op de verbindende factoren binnen de professie van sociaal werk, en overeenstemming over een gedeelde toekomst. We kunnen deze visie verwerkelijken door de waarde van Buen Vivir te omarmen”.

Webinar 19 maart 2024

De Nederlandse beroepsvereniging voor professionals in sociaal werk BPSW biedt ter gelegenheid van Werelddag van het Sociaal werk een inspirerend webinar aan dat begint om 16.00 uur op dinsdagmiddag 19 maart 2024:  Buen Vivir; filosofie over Goed Leven en de rol van sociaal werkers.

Programma

Het webinar start met een korte introductie op het thema door Josien Hofs. Op welke waarden is Buen Vivir gebaseerd en wat verstaat deze filosofie onder welzijn? Waarom vindt de internationale organisatie voor sociaal werk dit thema belangrijk voor alle sociaal werkers? En wat is de rol van sociaal werkers hierin?
Josien Hofs is sociaal werker, oud-bestuurslid van de BPSW en lid van het European Executive Committee van IFSW.

Na de introductie volgen twee voorbeelden uit de Nederlandse praktijk die aansluiten op het thema. De voorbeelden illustreren hoe Buen Vivir in de Nederlandse context toegepast kan worden en welke positieve veranderingen het kan teweegbrengen in het sociaal werk. De praktijkvoorbeelden worden belicht door Jeanet de Jong, sociaal werker en beleidsadviseur bij BPSW.

Na de presentaties worden de deelnemers aan het webinar uitgenodigd mee te doen aan een interactieve discussie. Wat betekent de filosofie van Buen Vivir voor jouw werk als sociaal werker? Hoe kunnen we gezamenlijk streven naar een samenleving waarin alle mensen tot hun recht komen?

Deelname aan het webinar is kosteloos. Aanmelden en meer info op BPSW: www.bpsw.nl/actueel/agenda/item/webinar-buen-vivir-filosofie-over-goed-leven-en-de-rol-van-sociaal-werkers/

Future Proof symposium

De Werelddag voor Sociaal werk kan ook gevierd worden door deel te nemen aan het Social Work Future Proof symposium in Eindhoven, georganiseerd door het lectoraat Sociale Veerkracht van Fontys Hogeschool. Centraal staat de kracht van gemeenschappen, met onder meer een lezing van buurtmaker Birgit Oelkers over gemeenschapsgericht leiderschap en diverse interessante workshops.
Ga naar Fontys voor aanmelden en meer info over bijvoorbeeld de lezing: www.fontys.nl/Professionals-en-werkgevers/Events/Social-Work-Future-Proof.htm

Internationaal congres SWSD 2024

IFSW organiseet in Panama van 4 tot en met 7 april 2024 de ‘joint global conference on social work, education and social development’. Het belooft een conferentie te worden waar onderwijzers, onderzoekers, professionals uit het sociaal werk, verantwoordelijk voor het creëren en uitvoeren van beleid, van over de hele wereld samenkomen. Het thema sluit aan bij Buen Vivir: Respecting diversity through joint social action Respect voor diversiteit door gezamenlijke sociale actie.
Meer info op SWSD Panama 2024: https://swsd2024.org.pa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer