Skip to main content

Waarden onder de loep: de beroepsethiek van griffiers herijkt

Stichting Beroepseer werkt samen met de Vereniging van Griffiers aan de herijking van het integriteitskompas voor griffiers. Daartoe worden 12 groepsgesprekken met griffiers georganiseerd.  In iedere provincie vindt een groepsgesprek plaats om zo een gedragen beeld te krijgen. Met de invoering van de Wet dualisering gemeentebestuur is het griffiersambt in 2002 ontstaan. Het relatief jonge ambt is sindsdien voortdurend in ontwikkeling en daar hoort het denken over en werken aan een beroepsethiek met gemeenschappelijke waarden en normen bij. Ook de laatste jaren heeft het ambt zich verder ontwikkeld en het huidige kompas is daarmee aan een herijking toe.

Dit project bouwt voort op het in 2016 gepubliceerde ‘Integriteitskompas. Morele richtingwijzer voor griffiers‘.[1] In deze publicatie worden vier kernwaarden voor de griffier onderscheiden: Neutraliteit, Rechtmatigheid, Transparantie en Dienstbaarheid.

-Hoe gaan we dat doen?

De Vereniging van Griffiers heeft Stichting Beroepseer gevraagd de beroepsethiek van de griffier te onderzoeken. Dat doen wij aan de hand van 2 vragen die centraal staan tijdens de groepsgesprekken:  1) In hoeverre bestaat er binnen de beroepsgroep van griffiers consensus over de morele kern van de beroepsethiek? 2) En hoe worden deze waarden concreet ingevuld in het dagelijkse werk van de griffier? Doel van de gesprekken is om inzichten op te halen die het huidige integriteitskompas van de griffier kunnen actualiseren en verbeteren waar nodig.

Stichting Beroepseer heeft een op maat gemaakt programma ontwikkeld voor de groepsgesprekken. Tijdens het eerste gedeelte gaan de griffiers in gesprek over de belangrijkste waarden voor de uitoefening van hun vak. Welke kernwaarden worden er onderscheiden en waarom? En is daar consensus over binnen de beroepsgroep? In het tweede gedeelte van het programma duiken we aan de hand van een casusbespreking de concrete werkpraktijk van de griffier in en onderzoeken we hoe de vastgestelde waarden onder druk kunnen komen te staan. Wat doe je als griffier als een waarde onder druk komt te staan? Wat heb je dan nodig om dan geloofwaardig te handelen?

De opbrengsten van de groepsgesprekken vormen de basis voor een vernieuwd integriteitskompas dat aansluit bij de huidige uitdagingen voor en verwachtingen van de griffier.

-Doe mee!

Wil je bijdragen aan de herijking van het integriteitskompas? De resterende groepsgesprekken zijn te vinden op de website van de Vereniging van Griffiers, zie: Gesprekken Herijking integriteitskompas | Vereniging van Griffiers

Heb je input voor het kompas buiten de groepsgesprekken om? Neem dan contact op met Corné van der Meulen van Stichting Beroepseer via c.vandermeulen@beroepseer.nl.

-Relevante publicaties

Stichting Beroepseer publiceerde eerder Het gezag van de raadsgriffier  (2020), zie: ‘Het gezag van de raadsgriffier’ verschenen – Stichting Beroepseer

Daarnaast publiceerde Stichting Beroepseer Het gezag van de gemeenteraad (2021) waarin gemeenteraden onder andere wordt aanbevolen om te investeren in een sterke griffie. Zie: Eindrapport ‘Het gezag van de gemeenteraad’ gepresenteerd – Stichting Beroepseer

[1] Integriteitskompas. Morele richtingwijzers voor griffiers (2016, Hans Scherpenzeel/Vereniging van Griffiers). Zie: Integriteitskompas Griffiers.pdf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.