Uitnodiging voor De lokale participatiesamenleving: Van kramp naar kracht

logo van kramp naar krachtOp 10 juni 2016 vindt er in Eindhoven een evenement plaats waarin centraal staat de Lokale participatiesamenleving: Van kramp naar kracht. Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel opent het evenement. Schrijf je in via deze link.

Het voormalige Natuurkundig Laboratorium – het zg. NatLab – is op vrijdag 10 juni de ontmoetingsplaats waar maatschappelijke voortrekkers hun kennis en expertise delen met lokale overheden, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven.

Mensen die momenteel bezig zijn nieuwe wegen in te slaan, plannen hebben en willen investeren in de toekomst, kunnen die dag daarover in een masterclass rechtstreeks van gedachten wisselen met voortrekkers en initiatiefnemers die inmiddels de nodige ervaring hebben opgedaan in het pionieren met de lokale samenleving en het participeren.

Masterclasses worden gegeven door o.a: Buurtzorg Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Bureau Frontlijn, Moving Arts Project, Resto Van Harte, Eigen Kracht Centrale, Stadsgeneeskunde, Netwerk DAK, Pedagogisch Collectief Feijenoord, multimediaproducties Toff, vmbo-docent Wim van de Merwe, politiemensen Erna Eenink en Jaco van Hoorn, Gastvrij Oost (kleinschalig vluchtelingenwerk) en Stichting Beroepseer.

Bundel en Verklaring
omslag moraliteit in actie 2Naast de zestien masterclasses is er ‘s ochtends de presentatie van de bundel met interviews van lokale vernieuwers. Titel: Moraliteit in actie – Wat sociale voortrekkers gemeenten kunnen leren.
‘s Middags is er de ondertekening van de Verklaring Van kramp naar kracht waarbij aanwezig is – onder voorbehoud – de commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, Wim van de Donk. De Verklaring beschrijft hoe de decentralisaties anders en beter georganiseerd kunnen worden. Wie ondertekent toont commitment ofwel betrokkenheid met de lokale samenleving.

Uitgangspunt
Uitgangspunt van Van kramp naar kracht is de gedachte dat de brede decentralisatie-operatie van de maatschappij behalve een hoop gedoe – mede door de bezuinigingen die ermee gepaard gaan – ook veel
kansen biedt voor initiatieven van onderop en de vitalisering van de lokale samenleving. Maar dan is het wel zaak om die kansen te pakken, anders is die decentralisatie niet veel meer dan een verschuiving binnen de overheid die verder op de oude voet blijft opereren.
Hoe die kansen gepakt kunnen worden heeft het programma Vitale lokale samenlevingen laten zien in de periode januari 2015 – januari 2016. Onderdeel van dit programma waren de werksessies met pioniers, sociale voortrekkers, die sociale problemen oplossen buiten de gebaande paden en die op een effectieve wijze de krachten die er in een wijk of buurt zijn, weten aan te boren. Lokale overheden kunnen leren van hun houding, kennis en ervaring. Van de Wageningse gemeentesecretaris Marijke Verstappen bijvoorbeeld, van Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, Henk Oosterling van Rotterdam Vakmanstad, Barend Rombout van Bureau Frontlijn, Jan van Opstal van DAK, Ramon Schleijpen en Loes Leatemia van Lokale lente, Fred Beekers en Rob Kars van Resto VanHarte en politiechef Jaco van Hoorn.  Zij weten antwoorden te geven op vragen als:
– Hoe werkt het vitaliseringsproces op lokaal niveau?
– Hoe kan het bevorderd worden (en niet alleen gefrustreerd?).

Van kramp naar kracht wordt georganiseerd door Stichting Beroepseer, Stichting Socires en de Tilburgse School voor politiek en bestuur, met medewerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
VNG borduurt hiermee verder op het eerste Jaarbericht 2013 van de VNG Denktank*).

Voor wie?
Maatschappelijke initiatiefnemers en vertegenwoordigers van lokale overheden

Wanneer?
Vrijdag 10 juni 2016 van 10.00 – 17.30 uur

Waar?
Voormalige Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab), Kastanjelaan 500, Eindhoven

Inschrijven
Deelname is gratis. Inschrijven kan via deze link.

Klik hier voor het volledige programma – inclusief thema’s masterclasses – Van kramp naar kracht

Lees hier de Verklaring Van kramp naar kracht.

*) VNG Denktank presenteert eerste Jaarbericht: https://vng.nl/onderwerpenindex/bestuur/vng-denktank

U P D A T E

Zie Impressie van het evenement over vitale lokale samenlevingen: Van kramp naar kracht in Eindhoven, Blogs Beroepseer, 16 juni 2016: https://beroepseer.nl

programma van kramp naar kracht 3

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer