Twaalf thuiszorgmedewerkers richten eigen coöperatie op in Apeldoorn

Door alle bezuinigingen op de zorg leven veel thuiszorgmedewerkers in onzekerheid. Twaalf thuishulpen in Apeldoorn zijn het zat en hebben het heft in eigen handen genomen, meldt Omroep Gelderland. Ze hebben als eerste in Nederland een thuiszorgcoöperatie opgericht.

Geen dure leasewagens, managers of directie, maar gewoon zorg voor de cliënt. Dat is wat twaalf vrouwen in Apeldoorn aanbieden.
Ze regelen de zorg en de planning zelf. Alleen de administratie is uitbesteed aan de organisatie Helpgewoon. Vanaf 1 juni 2016 start het dozijn thuiszorgmedewerkers met het verzorgen van ongeveer tachtig cliënten.

Met z’n allen de baas

Thuishulp José Gerritsen verheugt zich er nu al op. “We kunnen weer zelf bepalen hoe we de zorg verlenen. Willen we een ommetje maken met de cliënt dan kan dat. Moet ze naar de dokter, dan regelen we dat”.
Volgens deze oud-medewerker van thuiszorgorganisatie Vérian zijn ze met z’n allen de baas. “We moeten unaniem beslissingen nemen, maar dat komt wel goed. We zijn aan elkaar gewaagd”.

De coöperatie heeft inmiddels een contract getekend met de gemeente Apeldoorn. De vrouwen behouden hun salaris en arbeidsvoorwaarden.

Nieuwe trend

Zelfsturende wijkverpleegkundige teams zijn een nieuwe trend, die in feite al begonnen is in 2006 met de oprichting van Buurtzorg Nederland. Vakbond FNV ziet de laatste tijd dat de leden “al tijden roepen: we gaan het zelf doen. We hebben die managers, directeuren en dure gebouwen niet nodig”. Van der Hoorn verwacht dat er meer coöperaties zullen volgen. In Berkelland en Nijmegen worden al vergelijkbare plannen gemaakt.

Twaalf thuishulpen Apeldoorn regelen het zelf wel: weg met managers, directeuren en dure auto’s, Omroep Gelderland, 12 mei 2016: www.omroepgelderland.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer