Lokale jeugdhulp transformeren? Stichting Beroepseer organiseert Alternatieven-labs voor gemeenten

‘Gemeenten, focus op kwaliteit in plaats van op geld! Alleen zo wordt de jeugdhulp goedkoper en beter.’ Dat is de kernboodschap van het boek Écht doen wat nodig is (Graas e.a., 2018). Deze boodschap is in 2022 richting de gemeenteraadsverkiezingen van maart nog steeds zeer actueel. De problemen in de jeugdzorg zijn immers onverminderd groot. Om de transformatiebelofte van de Jeugdwet uit 2015 in te lossen is een omslag in denken, organiseren en doen nodig. Dat vraagt om visie en lef. Stichting Beroepseer organiseert Alternatieven-labs Jeugdhulp om gemeenten en jeugdhulpprofessionals te prikkelen om hier concreet werk van te maken. Dat kan Stichting Beroepseer bieden in iedere beleidsfase van de beleidscyclus: beleidsvorming, beleidsimplementatie, beleidsuitvoering en beleidsevaluatie.

Voor wie? Voor gemeenten die:

 • werk willen maken van de transformatie van de jeugdhulp zodat de hulp voor jeugdigen en gezinnen verbetert.
 • willen leren welke voorwaarden er nodig zij om écht te doen wat nodig is en hoe een gemeente deze kan creëren.
 • willen leren van experts, vernieuwers en ervaringsdeskundigen over
  • Wat er nodig is om effectieve preventie te organiseren gericht op normaliseren en demedicaliseren
  • Hoe je een sterke, onafhankelijke eerste lijn inricht
  • Hoe je samenwerkt en contracten afsluit op basis van vertrouwen

Alternatieven-labs Jeugdhulp kunnen gemeenten helpen om de koers te verleggen en echt werk te maken van effectieve en kleinschalige jeugdhulp.

Meer weten? Interesse? Neem contact op met Gerard van Nunen, projectleider en onderzoeker bij Stichting Beroepseer: g.vannunen@beroepseer.nl

De onderstaande organisaties maakte al eerder gebruik van onze Alternatieven-labs:

 • De gemeente Utrecht
 • De gemeente Geldrop-Mierlo
 • De gemeente Oude-IJsselstreek
 • De gemeente Zutphen
 • Jeugdhulporganisatie Lauste

Hieronder enkele ervaringen van deelnemers:

“Een Alternatieven-lab, waarin we het gesprek voeren hoe we de jeugdhulp anders kunnen inrichten, dat adviseer en gun ik alle gemeenten. Dat je loskomt van het financiële en ingewikkelde van dit moment en je laat inspireren door goede voorbeelden uit heel Nederland. Onze jeugd in Nederland, die verdient dat. Dat je op een fijne, goede manier opgroeit, met betrokken hulpverleners en gemeenten die als bondgenoot naast je staan. Ik zou zeggen tegen elke gemeente, doe het en laat je inspireren op deze manier.” (burgemeester Otwin van Dijk, gemeente Oude-IJsselstreek)

“Naast doelen stellen en visies opstellen is de tijd nu rijp om tot actie over te gaan, te doen. Dat is de urgentie die we tijdens het Alternatieven-lab Jeugdhulp hebben gevoeld en gedeeld en waar de gemeente Geldrop-Mierlo mee aan de slag gaat de komende tijd.” (Rob van Otterdijk, wethouder jeugd, gemeente Geldrop-Mierlo)

Nadere info Alternatieven-lab jeugdhulp

Het Alternatieven-lab is erop gericht om praktisch aan de slag te gaan met het manifest waarmee het boek Écht doen wat nodig is afsluit. Twee principes staan daarin centraal: doe écht wat nodig is en handel alsof het je eigen kind en gezin betreft. Deze principes moeten niet alleen richtinggevend zijn voor de professional, maar net zo goed voor beleidsmakers, politieke bestuurders op gemeentelijk niveau en bestuurders van jeugdhulporganisaties. Dat vraagt om een fundamentele omslag in denken, kijken en doen. Afscheid nemen van bepaalde automatismen die niet langer werken en samen ontdekken wat het vraagt om echt te doen wat nodig is.

De twee principes kunnen concreet in de praktijk gebracht worden door invulling te geven aan de vijf speerpunten van het manifest:

 1. Schep een omgeving waar vanzelfsprekende steun is voor ouders, kinderen en jongeren.
 2. Organiseer een sterke en onafhankelijke eerste lijn
 3. Erken het doorslaggevende belang van gezag en vakkundigheid van jeugdhulpprofessionals
 4. Versterk de zeggenschap van ouders en jeugdigen
 5. Investeer in vernieuwers die écht doen wat nodig is en handelen alsof het hun eigen kind en gezin betreft

Tijdens een lab kunnen deelnemers leren van vernieuwers, experts en ervaringsdeskundigen uit het uitgebreide jeugdhulpnetwerk van Stichting Beroepseer.

Globale opzet programma

Stichting Beroepseer maakt met iedere gemeente of jeugdhulporganisatie een programma op maat afhankelijk van de beleidsfase en de lokale behoeften.

 • 1 dagdeel (meerdere dagdelen is mogelijk)
 • Doelgroep: lokale professionals (eerste- en tweedelijns jeugdhulpprofessionals, huisartsen, poh’s, onderwijs, wijkteam etc.), commissieleden (gemeenteraad), lokale en regionale beleidsmakers, lokale adviesraden, wethouders sociaal domein lokaal en regionaal.

 

Programma Alternatieven-lab Jeugdhulp
Introductie opzet lab

 • Kernprincipes + speerpunten manifest
 • Introductie opzet Alternatieven-lab
  • Dialoogtafels: leren van vernieuwers, experts en ervaringsdeskundigen hoe de principes uit het manifest te realiseren door middel van de 5 speerpunten
Dialoogtafels

Maximaal 10-15 deelnemers per tafel.

In gesprek met auteurs en vernieuwers over hoe je werk maakt van buurtgerichte jeugdhulp, concreet gericht op specifieke onderwerpen die voor uw gemeente relevant zijn (inkoop, preventie, organiseren toegang, relatie zorg-onderwijs etc.)

Leidende vragen:

 • Wat doen we al goed?
 • Welke slag moeten we nog maken en wat is daar voor nodig?

Tafelvoorzitters sturen actief op heldere conclusies en aanbevelingen.

Plenaire terugkoppeling + afsluiting

 • Opbrengsten dialoogtafels ophalen, delen en vastleggen en delen
 • Concrete adviezen + vervolgstappen formuleren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer