Overleg NZa en Genootschap voor Fysiotherapie over foute communicatie zorgverzekeraar VGZ

foute communicatie fysiotherapie

Op maandag 6 augustus 2018 vindt er overleg plaats tussen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Koninklijk  Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Het gaat om fouten die zorgverzekeraar VGZ heeft gemaakt in de communicatie met hun verzekerden.
VGZ had beweerd dat lage rugklachten alleen door bepaalde fysiotherapeuten goed behandeld kan worden. Dat wil zeggen: alleen door gecontracteerde behandelaars. Op de website stond in een bericht dat VGZ “innovatieve overeenkomsten had afgesloten voor behandeling van lage rugpijn”.
Deze benadering schoot de niet-gecontracteerde fysiotherapeuten in het verkeerde keelgat. Ze eisten uitleg en rectificatie die er na maanden uiteindelijk ook kwam. Maar dat gebeurde niet op de gewenste manier. VGZ gaf toe dat de door hun aangeboden manier van behandelen niet beter is dan die van andere behandelaars, maar het bericht stond nog steeds op de website en was niet aangepast.

Daarop besloot de KNGF te beginnen met een rechtszaak als VGZ niet voor 30 juli het bericht van de website zou halen. Dat is gebeurd. De VGZ schrijft in de rectificatie dat onbedoeld in de communicatie met verzekerden een verkeerde indruk is gewekt. Mensen met lage rugklachten kunnen voor behandeling bij alle fysiotherapeuten terecht.

Oproep ervaringen te melden

De KNGF neemt evenwel geen genoegen met deze opstelling en wijst erop op dat verzekerden die de website van VGZ raadplegen nog steeds geleid worden naar alleen VGZ-gecontracteerde behandelaars, degenen die werken in grote samenwerkingsverbanden als Zorg1 of Fysotopics.
In een reactie hierop deelde een woordvoerder van VGZ aan Zorgvisie mee dat op de site van VGZ in het zoekscherm eerst duidelijk wordt aangegeven dat patiënten terecht kunnen bij alle fysiotherapiepraktijken: “Dat wij onze klanten vervolgens in de gegeven selectie wijzen op fysiotherapiepraktijken waar ze voordelen kunnen behalen omdat we daar speciale afspraken mee hebben gemaakt, kan ons niet worden verweten”. De boosheid van fysiotherapeuten “is voor ons geen aanleiding om er nog eens naar te kijken”.

Het geschil wordt nu voorgelegd aan de NZa op 6 augustus 2018. Dan wordt gekeken naar de belangen van beide partijen en spreekt NZa zich uit over de argumenten die het KNGF heeft aangedragen.
Het KNGF is daarnaast ook bezig met onderzoeken van andere mogelijkheden, zoals een kort geding. Intussen roept het KNGF de leden op hun ervaringen en die van hun patiënten te melden via zorgverzekeraars@kngf.nl o.v.v. ‘lage rug VGZ’.

NZa neemt vandaag klacht van het KNGF over VGZ in behandeling, Koninklijk Nederlands Genootschap voor fysiotherapie, 2 augustus 2018: https://www.kngf.nl/actueel/nieuws/2018/augustus/nza-onderzoekt-klacht-van-kngf-over-vgz.htm (Niet meer beschikbaar op KNGF)

VGZ rectificeert, fysio’s blijven boos, Zorgvisie, het magazine voor zorg en management, 1 augustus 2018: www.zorgvisie.nl

Rectificatie VGZ onvoldoende: fysiotherapeuten woest, Bart van de Laak, AM web, platform voor de professional werkzaam in de financiële dienstverlening, 2 augustus 2018: www.amweb.nl

Ruzie om lage rugklachten, Karik van Berloo, Skipr, 3 augustus 2018: www.skipr.nl

Wel of niet een contract afsluiten met de zorgverzekeraar?  VvAA: https://www.vvaa.nl/voor-leden/nieuws/wel-of-niet-contracteren (Bericht niet meer beschikbaar)

Schrappunten fysiotherapeuten. VvAA: www.vvaa.nl/nieuws-en-kennis/ledenthema/ontregel-de-zorg

Zie ook: Landelijke Actiedag Fysiotherapie in Den Haag op 30 mei 2018, Blogs Beroepseer, 22 mei 2018: https://beroepseer.nl


U P D A T E

Fysiotherapeuten en VGZ begraven strijdbijl, Skipr, 9 augustus 2018: www.skipr.nl

Fysiotherapeuten naar NZa en ACM, Zorgvisie, 7 augustus 2018: www.zorgvisie.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer