De Tuinman (m/v), het beroep dat steden weer gezond gaat maken
Rini Biemans is directeur van Creatief Beheer dat hij samen met Karin Keijzer in 2002 heeft opgericht en tot doel heeft een praktijk- en verdienmodel te ontwikkelen met als basis het dagelijks onderhoud in een wijk.
Biemans is afgestudeerd arts, maar toen hij ging werken begon de geneeskunde hem steeds meer tegen te staan. Hij vond dat mensen niet gezond worden van gezondheidszorg. Hij is zijn vak ‘uitgeslopen’ en kunstenaar geworden.
Een grote expositie in 1997 bracht hem nog een keer op andere gedachten. De kunst was eigenlijk ook vrij beperkt en te productgericht. Hij wilde echte mensen en echt werk en dacht: kom laat ik eens iets moeilijks gaan doen, de wijken intrekken. Hij ging met een aantal mensen naar achterstandswijken in Rotterdam om daar, met een goed idee en een schop, de wijk op te knappen. Braakliggende terreinen inrichten. Hij belde gewoon bij de mensen aan en vroeg: hé, willen jullie meedoen? Al gauw ontdekte hij dat zijn aanpak aansloeg. Hij ontdekte ook de essentie ervan: mensen.
In 2011 begon hij met De Tuinman (m/v). De nieuwe stadsprofessional is de tuinman, een centrale figuur in de stad die samenwerkt met buurtbewoners en hun actief betrekt bij de leefomgeving. ‘Landleven in de stad’ is het motto, de wijken weer groen en gezond maken. “Met tuinieren in de wijk genees je mensen, niet met de gezondheidszorg”. Inmiddels zijn er in tien Rotterdamse wijken tuinmannen – zzp’ers – aan het werk, vakmensen met minimaal tien jaar ervaring. Biemans merkt op dat als er meer groen in de wijk is er dertig procent minder depressies voorkomen en vijftien procent minder overgewicht. Negentig procent van ons gedrag en onze gezondheid heeft te maken met onze eigen omgeving. Tuinieren is beter dan prozac. Bewoners gaan meetuinieren en leren elkaar kennen, kinderen krijgen speelplekken, de sociale interactie in de wijk groeit.