Skip to main content

Consensus Nationaal Zorgdebat: Zorgsector heeft minder regels en marktwerking, maar meer samenwerking nodig

Minder regels en marktwerking, maar meer samenwerking: dat is wat de zorgsector nodig heeft. Daarover bleek zaterdag 21 januari 2017 consensus te bestaan onder politieke partijen tijdens het Nationaal Zorgdebat Politieke keuzes in de zorg, georganiseerd door Het Roer Moet Om in theater Carré in Amsterdam.

Ilse Kleijne van het magazine Medisch Contact schrijft in haar verslag van het debat: “Het Roer Moet Om (HRMO) kwam in de aanloop naar de verkiezingen met een manifest, waarin HRMO pleit om met alle betrokken partijen een deltaplan voor de zorg op te stellen. Het doel: onder andere zorgen voor minder regeldruk in de zorg, en de politiek dwingen een duidelijke keuze te maken waar zorggeld aan wordt uitgegeven, omdat alles doen te duur is. Negen Haagse politici (van VVD, PVDA, CDA, Groenlinks, D66, SP, Christenunie, 50Plus, en SGP) waren ingegaan op de uitnodiging van HRMO voor een zorgdebat, in een goed gevuld Carré in Amsterdam.

De aanwezige partijen leken elkaar te vinden op het standpunt dat de marktwerking binnen de zorg is doorgeschoten en samenwerking hierdoor wordt belemmerd – een visie die overigens niet werd gedeeld door VVD’er Arno Rutte. “Samenwerken en concurrentie zijn tegenstellingen, dat botst”, vatte Léonie Sazias van 50Plus de frustratie samen. “Op dit moment moeten twee ziekenhuizen toestemming vragen om een duur toestel samen te delen”, schetste GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver.

“Samenwerken is niet de norm in ons land”, constateerde Carla-Dik Faber (Christenunie), die met een voorstel kwam “om te beginnen met de eerstelijnszorg uit de Mededingingswet te halen”. PvdA’er Jeroen Dijsselbloem laakte het “grote geloof in concurrentie die zou leiden tot betere zorg”. “Want dat leidt ook tot regeldruk”.

Om van die regeldruk af te komen, pleitte Kees van der Staaij (SGP) om een schrap-wet op te stellen, en zo af te dwingen dat er daadwerkelijk regels binnen de zorg verdwijnen, “en je niet een kruisje op een formulier hoeft te zetten dat je de temperatuur van de koelkast hebt gecontroleerd”. Klaver durfde een harde doelstelling voor het komende regeerakkoord aan. Wat hem betreft stellen de nieuwe coalitiepartijen het concrete doel van vijftig procent reductie van administratieve lasten in de zorg, door aanpassing van wet- en regelgeving. ‘En dan kan daar op worden afgerekend”.

Lees het hele verslag Zorgdebat: ‘Minder regels en markt, meer samenwerking’, door Ilse Kleijn, Medisch Contact, 22 januari 2017: www.medischcontact.nl

‘Politiek, vertel het eerlijke verhaal over de zorg’, NIeuwsuur NOS, 21 januari 2017: http://nos.nl

Oproep van actiecomité Het Roer moet om aan de politieke partijen: Samen dapper voor de zorg, Blogs Beroepseer, 12 januari 2017: https://beroepseer.nl

Actiecomité Het Roer Moet Om: www.hetroermoetom.nu/

In het februarinummer 2017 van Arts en Auto – uitgave van de ledenorganisatie van zorprofessionals VvAA – is een overzicht te lezen van de visie op de gezondheidszorg van alle politieke partijen (Dossier verkiezingen). www.artsenauto.nl

Hieronder videoverslag van het Nationaal Zorgdebat in Amsterdam op 21 januari 2017.