Hebben de zorgverzekeraars nog wel bestaansrecht? Kom op 26/1 naar het debat: ‘Het gepeperde gesprek’

het gepeperd gesprek zorgdebat follow the money klHebben de zorgverzekeraars hun bestaansrecht bewezen? Daarover houdt Follow the Money in de aanloop naar de verkiezingen een zorgdebat onder de titel Een gepeperd gesprek. Wees erbij op donderdagavond 26 januari 2017 in Amsterdam. Een van de sprekers is Thijs Jansen, directeur van Stichting Beroepseer. Follow the Money (FTM) is het multimediaal platform voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek.

Elf jaar na invoering van de Zorgverzekeringswet moeten de private zorgverzekeraars het behoorlijk ontgelden in de verkiezingsprogramma‘s van de politieke partijen voor de komende verkiezingen. Ze mogen geen winst maken, hun macht moet aan banden gelegd worden of ze moeten zelfs helemaal maar verdwijnen. Het moge duidelijk zijn: het volk wantrouwt de zorgverzekeraars, en dan met name de grote vier. Ook onder zorgverleners is een opstand uitgebroken. De grote administratieve belasting, het soms veel te rigide systeem van regels en controles en het aandraaien van de financiele duimschroeven door verzekeraars doen zorgprofessionals steen en been klagen over het zorgstelsel.

Nederland doet het nog steeds goed in internationale vergelijkingen, maar op het vlak van zorgkosten en toegankelijkheid lijken we er juist niet op vooruit te gaan. Ook is het nog steeds de politiek die de kosten moet beheersen door middel van bestuursakkoorden.

Dat roept de vraag op: hebben de zorgverzekeraars hun bestaansrecht eigenlijk wel bewezen?

Nee, zeggen vier politieke partijen: zij voeren campagne met een alternatief stelsel – het Nationaal Zorgfonds – waarin de private verzekeraars het veld moeten ruimen om plaats te maken voor een rijksdienst met regionale afdelingen. Die kunnen volgens de SP, 50Plus, de Partij voor de Dieren en de Piratenpartij de zorg net zo goed organiseren maar dan met een veel eenvoudiger financieringssysteem en zonder marketingkosten en reserves.

Een gepeperd gesprek over de zorg

Tijd voor een pittig gesprek over de zorg, al met al. Daarom organiseert Follow the Money in de aanloop naar de verkiezingen een zorgdebat onder de titel ’Een gepeperd gesprek‘.
Onder leiding van FTM-hoofdredacteur Eric Smit en zorgredacteur Eelke van Ark nemen de volgende prominenten deel aan dit gesprek:

  • Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP
  • Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW
  • Zorgondernemer Jaap Maljers
  • Edwin Brugman, directeur VvAA, vereniging van zorgprofessionals met 120.000 leden

Thijs Jansen, directeur van Stichting Beroepseer, opent de avond met een korte probleemanalyse. Hij deed onderzoek naar het vertrouwen in de zorgverzekeraar en licht de uitkomsten van dit onderzoek toe.

Datum en tijd: Donderdag 26 januari van 20.00 – 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur
Plaats: Studio van VondelCS, Vondelpark 3, Amsterdam
Entree: € 7,50

Aanmelden en meer info bij Follow the Money: www.ftm.nl

U P D A T E

Directeur zorgverzekeraar DSW heeft lak aan toezichthouders, door Jeffrey Stevens met verslag van debat Het gepeperd gesprek over de zorg: https://www.ftm.nl

het gepeperd gesprek zorgdebat follow the money gr

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer