Skip to main content

Teken petitie ‘Stop de behandelindex voor fysiotherapeuten!’ vóór 6 december

Fysiotherapeuten roepen verzekerden op de petitite Stop de behandelindex voor fysiotherapeuten! te tekenen. Er zijn inmiddels 35.846 medestanders (ochtend van 28 november 2016) die de petitie steunen. Doel is 40.000 handtekeningen op te halen voor dinsdag 6 december als de petitie wordt overhandigd aan Zorgverzekeraars Nederland, de branche-organisatie van zorgverzekeraars.

Tekst van de petitie

— Wij verzekerden constateren dat de fysiotherapeutische zorg waar we aanspraak op kunnen maken vanuit de afgesloten zorgpolis (aanvullende verzekering) mogelijk niet toegankelijk is door het instellen van de behandelindex voor fysiotherapeuten. Daarnaast constateren we dat de behandelindex niet leidt tot kwalitatief betere zorg wat de verzekeraar voor ogen zou hebben met het instellen van deze behandelindex (een maximaal aantal behandelingen per indicatie, behandelplafond).
Wij verzoeken dat de behandelindex komt te vervallen voor fysiotherapiepraktijken omdat de kans erg groot is dat we de zorg die we mogelijk nodig hebben, en waarvoor we ons aanvullend hebben verzekerd, onder druk van deze index (behandel plafond) niet meer krijgen. —

Het wordt steeds gekker

Fysiotherapeut Ronald Uyterwaal vertelde aan Edward Doelman van de lokale Barneveldse Krant op 8 november 2016 dat “de grens is bereikt”. Zijn collega Johan Noordegraaf vindt dat ook: “Het wordt steeds gekker”. De Barneveldse fysiotherapeuten hekelen de ‘behandelindex’, een rekenfoefje van zorgverzekeraars om de kosten te drukken: “Daar moeten we zo snel mogelijk vanaf, want patiënten zijn uiteindelijk de dupe”. De verzekeraars hanteren een ‘ontransparante rekenmethode’ waar zij geen inzage in hebben. De therapeuten worden door de grote zorgverzekeraars min of meer gedwongen om zich te houden aan een gemiddeld aantal behandelingen per patiënt. Dit terwijl de patiënt – vaak vanuit zijn aanvullende verzekering – regelmatig aanspraak kan maken op meer behandelingen dan de therapeut mag en kan geven.
“Een patiënt heeft bijvoorbeeld recht op twintig behandelingen, terwijl zorgverzekeraars via de behandelindex van ons eisen dat wij maximaal vijftien behandelingen mogen uitvoeren. Gaan we daar overheen, dan staan daar sancties tegenover. Het niet halen ervan resulteert in het krijgen van een lager tarief of het verliezen van je contract. Of er wordt door de zorgverzekeraar gedreigd dat er volgend jaar geen contract meer gesloten wordt. Je wordt dus min of meer gedwongen om zo min mogelijk behandelingen uit te voeren”, schetst Noordegraaf het probleem.

De patiënt als schadepost

Juist dat druist in tegen zijn medisch-professionele onderdeel: “Ik begrijp dat zorgverzekeraars de zorgkosten in de hand moeten houden, maar met zo’n index wordt gedaan alsof elke patiënt die wij behandelen een schadepost is, die zo min mogelijk mag kosten. Mensen verschillen. Bij de een kun je volstaan met veertien behandelingen, bij de andere zijn er misschien twintig behandelingen noodzakelijk. Die vrijheid om dat naar eigen inzicht te beoordelen, wil ik zo snel mogelijk terug”.
Beide therapeuten verzekeren tenslotte dat ze af willen van dit meetinstrument en naar eer en geweten willen blijven werken.

Voor tekenen van en meer info over de Petitie Stop de behandelindex voor fysiotherapeuten!: http://stopdebehandelindex.nl (site niet meer actief)

‘Dit voelt als een mes in onze rug’, door Edward Doelman, Barneveldse Krant, 8 november 2016: http://barneveldsekrant.nl

Zie hieronder de video over behandelindex en lees meer op Zorg.nu van AVRO TROS met Antoinette Hertsenberg over de behandelindex op: https://zorgnu.avrotros.nl

https://www.youtube.com/watch?v=8z_NPtJ17Z0

U P D A T E

Petitie ‘Stop de Behandelindex!’ aangeboden, Zorg.nu, 6 december 2016: http://zorgnu.avrotros.nl

Fysiotherapeut kind van de rekening, door Karik van Berloo, Skipr, 28 november 2016: www.skipr.nl