Skip to main content

Nieuw type zorggroep in de maak die het belang van de huisarts vooropstelt: de zelfsturende zorggroep

omslag medz no 4De inmiddels welbekende Het Roer om Om beweging heeft vaste denkpatronen doorbroken. Zo worden er steeds meer vraagtekens geplaatst bij de bestaande zorggroepen.
Het vakblad voor de praktijkhoudende huisarts MedZ no 4 besteedt aandacht aan een nieuw type zorggroep. In Zuidwest Brabant heeft Bob Tersteeg met een aantal huisartsen het initiatief genomen om een zelfsturende zorggroep op te richten, die nu eens echt het belang van de huisarts voorop wil gaan stellen. Bob van Heukelom van MedZ vroeg aan Tersteeg, werkzaam als ICT-manager bij diverse gemeenten, hoe hij op het idee was gekomen zelf een zorggroep te beginnen?

Tersteeg: “Het idee ontstond ongeveer vijf jaar geleden. Mijn vrouw was net afgestudeerd huisarts. Ik zag hoe ze worstelde met een aantal vraagstukken waar ze bij geen enkele vereniging antwoord op kreeg. Ik keek met verbazing naar de ingewikkelde procedures die een huisarts moet doorlopen om de juiste instanties te pakken te krijgen. Ze werd van het kastje naar de muur gestuurd. Van Vecozo naar VZVZ, naar ION naar E-zorg en Vektis, via Zorgmail en Pharma Partners naar UZI en weer terug. Het ICT-beleid is een totaal onduidelijke brei”.
Waar is de zorggroep in dit hele verhaal?’ vroeg hij zich toen af: “Is dat niet de partij waar alle huisartsen verplicht/genoodzaakt bij aangesloten zijn? Sommige zorggroepen hebben wel zestig mensen in dienst! Zou dat niet de ideale partij zijn om, naast de contacten met de zorgverzekeraar, ook een vraagbaak te zijn voor huisartsen met problemen in de dagelijkse bedrijfsvoering?”

Maar helaas bleek dat niet zo te zijn. Tersteeg: “Ik ben daarover gaan nadenken. Ik ontwikkelde samen met huisartsen een nieuw concept en vervolgens ben ik daarmee gaan lobbyen. Alle partijen zijn het erover eens dat de zorggroep buiten de huidige taken ook andere taken op zich zou moeten nemen. Waarom doen ze dat dan niet? In mijn ogen kan het een stuk beter en voordeliger. Ik maak me hard voor marktconformiteit voor expertise en inkoop, maar zeker ook voor een reëel salaris van de zorggroepmanager”.

Het wordt tijd dat we gaan zorgen voor de huisarts

Wat gaat deze zorggroep anders doen?
“Het wordt tijd dat we gaan zorgen voor de huisarts, aldus Tersteeg: “Drieëntwintig procent van de omzet met betrekking tot de ketenzorg blijft momenteel ‘hangen’ bij de zorggroep. De zorggroep waar wij bij zijn aangesloten en waarmee we nu werken vertelt ons hoe we de Excelsheets moeten invullen en moeten aanleveren. Misschien wat kort door de bocht, maar daar komt het wel op neer. Er wordt slecht tot niet uitonderhandeld met de zorgverzekeraar, en de huisarts kan het werk doen. Waar blijft het advies en de actie hierover vanuit de zorggroep?”
De zorggroep zal een belangirjke schakel blijven tussen de huisarts en de zorgverzekeraar, denkt Tersteeg, maar de functie van deze zorggroep zal moeten worden verbreed: “De startende huisarts zou moeten worden geholpen met allerlei zaken rondom het opstarten van de nieuwe praktijk”.

De concrete plannen van Tersteegs zorggroep zijn erop gericht de zaken voor de huisarts eenvoudiger te maken. Een voorbeeld is de automatisering. “We gaan alle ICT-zorgen wegnemen. Daar hoeft de huisarts als zorgprofessional zich niet mee te bemoeien. Het moet gewoon werken.We gaan ervoor zorgen dat de infrastructuur voor de huisarts werkt”.

Wat ook belangrijk is, is in gesprek gaan met de zorgverzekeraar “op een manier dat we er aan beide kanten iets aan hebben. Laat ons zorgen voor een betaalbaar keteninformatiesysteem en laten we samen de spelregels bepalen. Niet vanuit de manager van de zorggroep, maar vanuit de huisartsen die ermee moeten gaan werken”.

Zelfsturende zorggroep, door Bob van Heukelom, MedZ no 4, eind augustus 2016: https://issuu.com

Andere artikelen in MedZ no 4 :
– Verslag van het VvAA congres van 22 juni 2016: Zelf aan het roer.
– Waarom het roer voorlopig nog vastzit.
– ‘De huisarts moet niet de V & D van de zorg worden’. Gesprek met Lex Mausart, directeur Huisartsenorganisatie Oost-Gelderland.
– Huisarts luidt noodklok over financiën.
– Zorggroep Soesterkwartier: de kracht van klein.
– Financiële strop voor huisarts Engelenburg.
– 10-minuten-consult verpest ons vak.
– ‘Er moeten dokters blijven die draadjes verbinden’. Gesprek met Ben Crul, arts/projectadviseur Buurtzorg Nederland sinds maart 2016.

MedZ is een uitgave van de landelijke Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen): www.vphuisartsen.nl