Skip to main content

Nieuwe beroepsvereniging voor academici in het basisonderwijs opgericht: BAB

In juli 2016 is de Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs (BAB) opgericht, een vereniging voor alle academici in het basisonderwijs. Afgestudeerden van de academische pabo‘s of universitaire onderwijsmasters kunnen zich bij de vereniging aansluiten.
Sinds enkele jaren bestaat de academische pabo in Nederland en academici kunnen zich door lidmaatschap met elkaar verenigen en positioneren binnen het basisonderwijs.

De vereniging heeft drie doelen:

  • Belangen behartigen
    “Als beroepsvereniging staan wij sterk voor onze leden en behartigen wij hun belangen in gesprek met belanghebbende partijen, zoals de PO-raad, de onderwijscoöperatie, het ministerie van OCW, de opleidingen en andere belangrijke gesprekspartners binnen Onderwijsland Nederland”.
  • Inspireren
    Onze vereniging vormt een groot netwerk van academici die in het basisonderwijs werkzaam zijn. We kunnen elkaar inspireren door werkervaring uit te wisselen en wetenschappelijke kennis te delen. Dit doen we door het organiseren van lezingen, workshops en netwerksessies speciaal voor onze leden. Ook hebben wij direct contact met de opleidingen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen”.
  • Professionaliteit waarborgen
    “Het verbinden van de academici in het basisonderwijs zorgt ervoor dat we ons duidelijk kunnen positioneren en daarmee een duidelijke plek hebben voor hoger opgeleiden in het primair onderwijs. We willen hiermee de kwaliteit van de academische onderwijsprofessionals waarborgen en hen een status geven die past bij de kwaliteiten die zij hebben”.

De PO-Raad – de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO) -ondersteunt de oprichting van de BAB en vindt dat academici een goede plek horen te krijgen in het basisonderwijs. Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad: “In onze sector is er behoefte aan academisch geschoolde leerkrachten. Zij brengen onderzoekende vaardigheden de school binnen en benutten kennis uit onderzoek om de kwaliteit van ons onderwijs, in samenwerking met de overige leerkrachten, verder te verbeteren. Het is goed dat er nu een beroepsvereniging is opgericht waar kennis en ervaring onderling gedeeld kan worden. Vanuit de PO-raad blijven wij graag goed in gesprek met de beroepsvereniging”.

De beroepsvereniging heeft een driekoppig bestuur: Hannah Bijlsma (voorzitter), Mirjam Keyser (secretaris) en Alice de Groot (penningmeester).
Hannah Bijlsma is in 2014 afgestudeerd aan de Academische Opleiding tot Leraar Basisonderwijs in Groningen. Vervolgens heeft zij haar Master Onderwijskunde gehaald en momenteel rondt zij de Research Master (Education & Development) af. Ze werkt als onderzoeker aan de Universiteit van Twente en staat daarnaast voor de klas.

Mirjam Keyser is in 2013 afgestudeerd aan de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs in Nijmegen. Daarna heeft zij haar master Onderwijskunde gehaald. Met drie oud-klasgenoten heeft Mirjam haar eigen bedrijf ‘Mes en vork – voeding voor onderwijs’ opgezet. Naast haar eigen bedrijf werkt Mirjam als groepsleerkracht.

Alice de Groot is in 2013 afgestudeerd van de Academische Pabo in Leiden. Na haar opleiding is zij fulltime in het basisonderwijs gaan werken. Naast haar werk als groepsleerkracht is Alice betrokken bij de klankbordgroep van het doorbraakproject Onderwijs en ICT en is zij op studiereis geweest naar Singapore.

Meer info en aanmelden als lid bij BAB: www.bab.nl/index.php/nl

beroepsvereniging academische leraren basisonderwijs bab