Skip to main content

Enquête van Ouderenbond ANBO over keukentafelgesprek

Degenen die ondersteuning van de gemeente nodig hebben om langer zelfstandig thuis te wonen kunnen een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voordat het verzoek wordt toegekend of afgewezen is de gemeente verplicht om een onderzoek naar de persoonlijke situatie van betrokkenen in te stellen. Dit onderzoek wordt vaak het ‘keukentafelgesprek’ genoemd. In dit gesprek wordt gekeken naar wat mensen nog zelf kunnen doen en wat anderen kunnen doen ter ondersteuning.

Iedere gemeente hanteert zijn eigen werkwijze als het gaat om het voeren van keukentafelgesprekken. De een doet het telefonisch, de ander besteedt het uit en weer een andere gemeente stuurt een speciale Wmo-ambtenaar. Ook de inhoud van het gesprek varieert enorm.
Vanwege die diversiteit heeft de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) een enquête opgesteld om te weten te komen hoe de keukentafelgesprekken zijn verlopen. Hoe is het bij u gegaan? Was u tevreden? Had u iemand gevraagd om bij het gesprek aanwezig te zijn?

De enquête is in te vullen tot 11 februari 2016 en duurt ongeveer twintig minuten.

Ga naar Enquête Keukentafelgesprek, 2016 ANBO: https://nl.surveymonkey.com/r/9JVZ7BC (Enquête is niet meer beschikbaar).

Zie folder over het Keukentafelgesprek WMO: www.anbo.nl (folder niet meer beschikbaar).

Info over het keukentafelgesprek bij ANBO: www.anbo.nl

Spelregels keukentafelgesprek in de praktijk, ANBO, 20 januari 2016: www.anbo.nl

Wat zijn de regels van een keukentafelgesprek? ANBO, PDF: www.anbo.nl

U P D A T E

ANBO-onderzoek: Te vaak geen persoonlijk gesprek na Wmo-aanvraag, ANBO, 1 maart 2016: https://www.anbo.nl/belangenbehartiging/gezondheid/nieuws/anbo-onderzoek-te-vaak-geen-persoonlijk-gesprek-na-wmo