Skip to main content

Week van het werkgeluk

Behalve de Week tegen pesten is het deze week ook de internationale Week van het werkgeluk – van 21 tot 27 september 2020.
Iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door. Daarbij heeft ons werkgeluk grote invloed op de rest van ons leven. Initiatiefnemers van de Week van het werkgeluk zijn Maartje Wolff en Fennande van der Meulen van Happy Office. Hun missie is werkgeluk op de agenda zetten bij organisaties in binnen- en buitenland.

De beide initiatiefneemsters hebben het Manifest Werkgeluk, de normaalste zaak van de wereld gepubliceerd, samen met een praktisch boek over werkgeluk, Het Happy Office Manifest waarin vier pijlers voor een positieve werkcultuur. Er wordt veel te weinig aandacht besteedt aan een positieve werkcultuur die niet gevormd wordt door een hoog salaris of kunstmatige blijheid, maar eerder door betekenis, voldoening, verbinding en plezier in het werk. Goed samenwerken en resultaten behalen, daar gaat het om.

Onderzoek Werkgeluk 2020

Ter gelegenheid van de Week van het werkgeluk heeft onderzoeks- en adviesbureau Monitor Groep het Onderzoek Werkgeluk 2020 gepresenteerd. Werkenden bij de overheid, publieke sector en liefdadigheid geven hun werkgeluk een 7,4.
Wouter Boonstra besteedt in Binnenlands Bestuur – tijdschrift en journalistieke nieuwssite voor ambtenaren en bestuurders – aandacht aan het onderzoek dat zich richt op werkplek, werkdruk, gezondheid en levensgeluk, maar ook op de effecten van de coronacrisis en persoonlijkheid.

Het gemiddelde cijfer voor werkgeluk is 7,3, waarbij opvalt dat 22 procent van de ondervraagden een 6 of lager gaven en bijna de helft (48 procent) een 8 of hoger. Per sector zijn wel verschillen aan te wijzen. Horeca en entertainment (6,8) en advies en zakelijke dienstverlening (6,9) zijn uitschieters naar beneden, de bouw uitschieter naar boven: 8.0. De publieke sector, overheid en liefdadigheid scoort iets bovengemiddeld met een 7,4. In 2019 was dat nog een 7,2. Overheidsmedewerkers zijn kennelijk iets gelukkiger geworden.

Als het gemiddelde werkgeluk over alle sectoren wordt uitgesplitst naar zingeving, voldoening en plezier, dan blijkt vooral zingeving gestegen: van 6,8 naar 7,1. Verder valt op dat hoe groter de organisatie is, des te lager het cijfer voor werkgeluk wordt. Een zzp’er geeft een 8 voor werkgeluk, terwijl een medewerker van een organisatie met meer dan 250 mensen een 7,1 noteert. Mannen blijken over het algemeen op het werk iets gelukkiger dan vrouwen: 7,3 tegenover 7,2. Mensen met een jaarsalaris onder de 20.000 euro geven het hoogste cijfer voor werkgeluk: 7,6. Bij salaris vanaf 75.000 euro neemt het werkgeluk (7,5) eigenlijk niet meer toe. Wel blijkt dat de groep die boven de 20.000, maar onder de 40.000 euro het minste werkgeluk ervaart: 7,0

Lees meer op Binnenlands Bestuur over de resultaten van Onderzoek Werkgeluk 2020: Hoger cijfer voor werkgeluk ambtenaar, door Wouter Boonstra, 23 september 2020: www.binnenlandsbestuur.nl

Week van het werkgeluk: https://weekvanhetwerkgeluk.nl
Manifest Werkgeluk: https://weekvanhetwerkgeluk.nl/werkgeluk-manifest/

Het Happy office manifest, de vier pijlers voor een positieve werkcultuur, door Maartje Wolff & Fennande van der Meulen, Business Contact, september 2020: www.businesscontact.nl/boek/het-happy-office-manifest/

Monitor Groep: https://www.monitorgroep.nl/

De Krant Werkgeluk, Blogs Beroepseer, 17 augustus 2020: https://beroepseer.nl

Het medio 2020 verschenen Handboek Werkgeluk schetst een gevarieerd beeld van werkgeluk. Het is geen boek vol hallelujaverhalen, maar deelt juist nuchtere verhalen van realisten die werken met beproefde, wetenschappelijk onderbouwde methoden. Deze verhalen zijn onderverdeeld in drie categorieën: gelukkig organiseren, gelukkig leidinggeven en gelukkig werken. Het boek is geschreven door Ad Bergsma, Onno Hamburger en Erwin Klappe. Zij hebben 23 doorgewinterde werkgeluk experts en professoren gevraagd om de kern van hun kennis en ervaring te delen.
Handboek Werkgeluk is uitgegeven bij Boom.
Lees verder op: https://www.bua.nl/

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.