Zorgaanbieders in actie tegen macht verzekeraar: “Niet de verzekeraars bepalen wat goed is voor patiënten, maar wij”
Zorgverzekeraars gaan niet meer bepalen welke zorg wordt aangeboden op de West-Veluwe. Vanaf nu gaan de ziekenhuizen, specialisten, huisartsen en verpleeghuizen dat bepalen, zo is het plan van de zorgaanbieders.
De rollen worden omgedraaid. Zorgaanbieders gaan eisen stellen aan de zorgverzekeraar in plaats van andersom. In en rond Harderwijk komen zorgpartijen samen met een keurmerk voor verzekeraars. Het kan een revolutie veroorzaken.
De bedoeling is dat de verzekeraars nu moeten gaan voldoen aan de voorwaarden die de zorgaanbieders stellen. Zo gaat de specialist bepalen welk medicijn wordt voorgeschreven en de arts bepaalt de duur van een behandeling. Zo staat in het plan van het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk, de huisartsen en verpleeghuizen uit de regio.
Omroep Gelderland meldt dat de zorgaanbieders gaan werken met het ‘GezondVeluwe Keurmerk’. De verzekeraars worden gedwongen om de voorwaarden van de zorgaanbieders te volgen. De belangrijkste voorwaarden die de zorgaanbieders stellen zijn: geen beperkingen op ziekenhuisbehandelingen, patiënten krijgen altijd de medicatie die de specialist voorschrijft en zorg wordt verleend in de regio. Dat betekent dat bijvoorbeeld een dementerende uit Harderwijk niet naar een instelling hoeft in Amersfoort, zoals nu voorkomt. Als een zorgverzekeraar niet voldoet aan die voorwaarden, komt die er niet in bij de zorgaanbieders op de West-Veluwe.
In een aanvullende reactie laat de zorgalliantie weten dat het niet uit is op confrontatie met verzekeraars maar juist de samenwerking wil zoeken met verzekerden, zorgaanbieders en verzekeraars.
“Jullie zijn de professionals”
Directeur Theo Hiemstra van Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe: “De verhouding is scheefgegroeid en de bureaucratie is hoog. We draaien nu de rollen om. Niet de verzekeraars bepalen wat goed is voor patiënten, maar wij. Geef ons budget en vertrouwen en ik garandeer dat het goedkoper kan. De zorg wordt beter, de behandeltijd korter en bedden worden efficiënter benut”.
De zorgverzekeraars, die verenigd zijn in Zorgverzekeraars Nederland zeggen niet te kunnen reageren op de plannen. 19 november 2015 wordt bekend welke zorgverzekeraars meedoen aan het keurmerk. Vanaf dan kunnen patiënten ook mogelijk overstappen op een andere zorgverzekeraar.
Volgens de samenwerkende partijen is het voor eerst in Nederland dat zorgaanbieders eisen stellen aan de machtige verzekeraars. “Omdat de inwoners erop vertrouwen dat wij, beter dan wie dan ook, weten welke zorg er nodig is in de regio”, zegt financieel directeur Arend Jan Poelarends van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk in het regionale dagblad De Stentor: “We zijn onderdeel van de samenleving, we weten wat onze patiënten vragen. Die leggen de zorg in onze handen en zeggen: regel het voor ons, jullie zijn de professionals.”
Het keurmerk is in amper drie maanden voorbereid. Er is een website voor meer informatie: www.gezondveluwe.nl
Zorgaanbieders op de Veluwe draaien de rollen om: niet verzekeraars, maar specialisten bepalen, Omroep Gelderland, 31 oktober 2015: www.omroepgelderland.nl
Revolutie in de zorg: Veluwse zorgaanbieders keuren verzekeraars, De Stentor, 31 oktober 2015: www.destentor.nl (Artikel niet meer beschikbaar op site van De Stentor)
Zorgaanbieders Veluwe in actie tegen macht verzekeraar, NOS, 31 oktober 2015: https://nos.nl