Informatieavond Actiecomité Bethesda over boycot Achmea

Op 24 november 2014 is er in de Vredehorstkerk in Hoogeveen een informatieavond van het comité Actie voor Bethesda dat sinds eind 2012 actie voert voor het behoud van volwaardige zorg in het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen. Op de avond is ook zorgverzekeraar DSW van de partij.
Op 12 november heeft het comité opgeroepen tot een boycot van zorgverzekeraar Achmea en over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Achmea zou zich niet houden aan de afspraken. Het actiecomité was met Achmea overeengekomen dat op 7 november gerapporteerd zou worden welke zorg voor Hoogeveen was gecontracteerd. In ruil daarvoor gaf het comité de belofte niet tegen de zorgverzekeraar in actie te komen. “Toen op 7 november geen uitsluitsel gegeven werd door Achmea, en men de joker bij ZLM*) neerlegde hebben wij voorzitter Eric Janson om opheldering gevraagd”, aldus actievoerder van het eerste uur, Frits Kappers.

Janson gaf aan dat Achmea ‘vele miljoenen’ minder wilde betalen dan volgens ZLM verantwoord is. Daarin voelde hij zich gesterkt door het feit dat twee andere grote zorgverzekeraars, CZ en VGZ, al wel een contract met ZLM hebben gesloten. Beide zorgverzekeraars maakten het nog niet zo lang geleden de kleine ziekenhuizen bijzonder lastig door voortdurend met volumenormen te schermen.
Het actiecomité besloot eenmalig de belofte om niet in actie te komen, te verlengen tot woensdag 12 november, maar ook toen kwam niet het verlossende woord van een akkoord. Volgens woordvoerster Christine Rompa van Achmea ligt dat aan het feit dat ZLM te hoge bedragen rekent voor behandelingen in vergelijking met andere ziekenhuizen.

Dat vraagt iets meer van mensen dan alleen een handtekening

Op de site van Regio Hoogeveen geeft het actiecomité antwoord op negen vragen over de Achmea-boycot. Het antwoord op de eerste vraag over de reden van de boycot maakt nog eens duidelijk dat het streven is dat patiënten voor zoveel mogelijk behandelingen bij Bethesda terecht kunnen: “Achmea wil juist dat het ziekenhuis goedkoper gaat werken. Dan moet je voor bijvoorbeeld spataderen naar Emmen, voor een blindedarm naar Stadskanaal en voor een gebroken heup naar Hoogeveen. Als je het niet eens bent met dit beleid van Achmea moet je hen dat duidelijk maken. Dat kun je alleen maar doen door bij hen weg te gaan. Dat vraagt iets meer van mensen dan alleen een handtekening zetten onder een petitie. Maar vergeet niet: als we Achmea zijn gang laten gaan wordt ons ziekenhuis steeds minder. En daar krijg je zelf last van”.

Zoveel mogelijk zorg, zo dicht mogelijk bij huis

Het actiecomité adviseert over te stappen naar zorgverzekeraar DSW omdat “er nogal eens wordt geroepen dat het uit moet zijn met de macht van de grote zorgverzekeraars. Dat vinden wij ook en DSW komt wat ons betreft het dichtst in de buurt van hoe het zou moeten. Lees de open brief van DSW aan minister Schippers over het afschaffen van de vrije artsenkeuze maar eens. Dat heeft meegespeeld bij onze keuze om DSW in de schijnwerpers te zetten”.
DSW vindt dat kleine en volwaardige streekziekenhuizen van groot belang zijn voor patiënten. Zoveel mogelijk zorg, zo dicht mogelijk bij huis. Bovendien biedt elke polis bij DSW ook vrije artsenkeuze zonder bijbetaling.

Het actiecomité zamelt ook handtekeningen in voor een petitie tegen het plan van minister Schippers van Volksgezondheid om de vrije keus van ziekenhuis te schrappen: Stop de macht van de zorgverzekeraars

*) ZLM = Zorggroep Leveste Middenveld levert ziekenhuiszorg in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal en ouderenzorg in de regio Emmen en Hoogeveen.

Voor meer info over de informatieve publieksavond in Vredehorstkerk in Hoogeveen op 24 november 2014 om 19.30 uur: https://actievoorbethesda.wordpress.com

Lees het hele vraaggesprek met actiegroep Bethesda moet blijven: Negen vragen over Achmea-boycot, Regio Hoogeveen, 17 november 2014: www.regiohoogeveen.nl (Site Regio Hoogeveen is niet meer actief)
Actiecomité roept op tot boycot Achmea, Hoogeveensche Courant, 13 november 2014: https://hoogeveenschecourant.nl (Artikel is niet meer beschikbaar).
Petitie Stop de macht van de zorgverzekeraars: http://petities.nl/petitie/stop-de-macht-van-de-zorgverzekeraars

Lees ook: Het verborgen leed van kleine zorgaanbieders, Blogs Beroepseer, 19 oktober 2014: https://beroepseer.nl
Directeur Oomen van DSW vertelt over marktwerking in de zorg en wijziging Artikel 13, Blogs Beroepseer, 23 september 2014: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer