Het verborgen leed van kleine zorgaanbieders

In de regionale dagbladen, waaronder De Stentor, verscheen een alarmerend artikel over de toekomst van zorgaanbieders: Bloedbad in de zorg op komst.
Honderden klinieken en andere kleine zorgaanbieders dreigen om te vallen. Dat komt door de opstelling van de zorgverzekeraars, die liever zaken doen met grote spelers.
Als ze kleintjes al een kans geven, zadelen ze deze op met extreem lage vergoedingen. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Slikken of stikken
Zorgondernemers voelen zich klemgezet, maar durven niet openlijk naar buiten te treden om hun toekomst niet meteen te vergooien. Deze krant sprak diverse betrokkenen, onder wie Joep Speelziek, directeur en oprichter van ggz-instelling De Dynamische Kracht (Lettele). “Het maakt niet uit hoe goed je bent. Je bent overgeleverd aan willekeur. Het is slikken of stikken.”

Speelziek dringt aan op onafhankelijk onderzoek naar de macht van zorgverzekeraars en de verdeling van de zorgmiljarden in het bijzonder. “Het moet allemaal inzichtelijk en transparant zijn. Dat hoort bij een beschaafde wereld. We kunnen nu nergens ons recht halen.”

Geen contract
Koepelorganisatie Velo (Verenigde Eerstelijns Organisaties van zorgaanbieders) wil dat zorgverzekeraars verplicht worden hun inkoopbeleid en -criteria bekend te maken. “Nu is het voor zelfstandigen en kleine partijen vaak erg onduidelijk op basis waarvan een contract wordt geweigerd.”

Ger Jager (Aduard Advies en IHC-De Zorgmakelaar) onderschrijft het beeld volledig. Als voorzitter van Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze vertegenwoordigt hij meer dan 5.000 zorgverleners. Hij voorspelt dat honderden medische zorgverleners die altijd uitstekend hebben gepresteerd in 2015 of 2016 geen contract meer krijgen van een zorgverzekeraar. Volgens de Stichting gaat bijna de helft van alle zelfstandige behandelcentra (300) uiteindelijk failliet. In de geestelijke gezondheidszorg zal het verlies veel groter zijn. “Zorgverzekeraars kiezen liever voor dure massacontracten dan voor innovatieve en effectieve behandelingen.”

Formeel
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die toezicht houdt op het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en zorgkantoren, reageert formeel. “Zolang er voldoende zorgaanbod is, de zorgplicht niet in gevaar komt en het beleid ten goede komt aan de consument door lagere kosten en dalende of minder fors stijgende premies is het niet aan de NZa om in te grijpen in dit proces.”

Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze gelooft niet dat het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars leidt tot de besparingen die worden beoogd. Voorzitter Jager voorspelt dat Nederland uiteindelijk de rekening krijgt gepresenteerd doordat innovatie en dynamiek in de sector minder worden.
Jager, die in diverse sectoren van de zorg heeft gewerkt, ook bij de voorlopers van de NZa en Zorgverzekeraars Nederland, bereidt een offensief voor om het verborgen leed van zorgaanbieders een gezicht te geven. Daarbij richt hij zijn pijlen met name op de Eerste Kamer, die binnenkort moet beslissen over aanpassing van de Zorgverzekeringswet die verzekeraars nog meer macht geeft.

Bloedbad in de zorg op komst, De Stentor, en andere regionale dagbladen, 18 oktober 2014: www.destentor.nl (Artikel niet meer beschikbaar op site van De Stentor)

Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze waarschuwt voor grotere kloof tussen rijk en arm, Medical Facts, 16 oktober 2014: www.medicalfacts.nl

Discussie over vrije artsenkeuze in 2016, Zorgwijzer, 16 oktober 2014: www.zorgwijzer.nl (Artikel is niet meer beschikbaar)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer