Erik van Zuidam

erik van zuidamErik van Zuidam (1956) begon in 1978 zijn loopbaan als 22-jarige inspecteur van politie in Groningen. Bij de politie was hij o.a. gesprekspartner van de kraakbeweging, hoofd van de recherche en tenslotte plaatsvervangend korpschef. In 2012 werd hij directeur van de Veiligheidsregio Groningen in oprichting, een samenwerkingsverband van overheidstaken en hulpdiensten w.o. de brandweer.

Bij de politie zette hij stevig in op het Rijnlands – contextgericht – organisatiemodel op basis van verbinding, vertrouwen en – eigentijds en toekomstgericht – vakmanschap. Ook de nog jonge organisatie van de veiligheidsregio zette hij op die koers. Vanwege zijn “buitenproportionele bijdragen aan de naamsbekendheid van het Rijnland-model in Groningen alsmede omstreken” werd hij bij zijn vertrek in februari 2017 uitgeroepen tot Rijnlander van het Jaar 2017 en ontving hij de Rijnland wisseltrofee met oorkonde.
Van Zuidam is nu zelfstandig raadgever bij organisatieontwikkelingen en coach van jonge talenten. Hij zet zich in voor een fundamentele transitie van onze samenleving. Hij zoekt naar sociale, organisatorische en technologische innovaties om deze kanteling te stimuleren. Over zijn visie en ervaringen geeft hij in diverse (semi) overheidssectoren lezingen en adviezen.

“Veel van de systemen die onze samenleving nu ordenen zijn uitgewerkt en brengen ons steeds meer in de problemen. Daarom is het wijs dat we ons op de meeste fronten gaan inzetten voor fundamentele veranderingen die wel oplossingen gaan brengen. Dat vergt moedige, creatieve én vooral mondige en integere ambtenaren”.

Van Zuidams drive zit in het mede-vormgeven van het ‘nieuwe verhaal’ voor de toekomst. Hij gelooft in een horizontaal en duurzaam ingerichte samenleving op basis van ‘vrijheid, verbinding, vertrouwen en kansen’ en niet een die stagneert door ‘bedreigingen, angst en controle’.

“Noodzakelijke veranderingen beginnen nooit bij meerderheden. Een vitale democratische samenleving en eigentijdse organisaties koesteren daarom pluriformiteit en minderheden”.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer