Pieter Derks over de ware helden van onze tijd: de vakmensen
Cabaretier Pieter Derks leest regelmatig een column voor in het programma De Nieuws BV, dat elke werkdag van 12.00 – 14.00 uur wordt uitgezonden op NPO Radio 1. Een van zijn columns heeft tot onderwerp vakmensen. In februari 2017 berichtte het UWV dat het tekort aan vakmensen nog jaren zou aanhouden. De meeste knelpunten op de arbeidsmarkt doen zich voor in de techniek en ICT, de zorg, de bouw, het onderwijs en in specifieke niches.
Pieter Derks in zijn column: “We komen ze tekort, vakmensen als timmermannen, metselaars, loodgieters, installatiemonteurs en verpleegkundigen. Ik hoor al mijn hele leven dat onderwijs de toekomst heeft en iedereen zo hoog mogelijk moet worden opgeleid, dat we een kenniseconomie hebben. Ik dacht elke keer prima. Stel nou dat dat lukt, stel nou dat iedereen gaat studeren en heel Nederland is kernfysicus, en op tv zijn alleen nog programma’s als Theoretisch natuurkundige zoekt vrouw en O, o Plato?
Wie gaat er dan nog brood bakken en huizen bouwen en vuilnis ophalen? Ik zag in mijn meest angstige dromen een wereld voor me van superslimme mensen die in een afbrokkelend land een langzame hongerdood stierven, wiskundige formules prevelend, terwijl de straatverlichting het lamp voor lamp begaf, om te eindigen in een wijs, maar duister niets.
De grote succesverhalen van onze economie zijn bedrijven die niks maken. Dat zijn bedrijven die dingen doorgeven
Zo ver is het misschien nog net niet, maar we zijn al wel een aardig eind op weg. De stand van zaken in Nederland is op dit moment twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren. Het is onze eigen schuld. Ergens in de afgelopen decennia is het misverstand ontstaan dat meer diploma’s betekent dat je ook meer kan, dat dingen weten meer waard is dan dingen doen.
Je salaris en je sociale status hangen daar ook volledig mee samen.
De grote succesverhalen van onze economie zijn bedrijven die niks maken. Dat zijn bedrijven die dingen doorgeven. Uber dat andermans auto uitleent, of Airbnb dat andermans huizen verhuurt, of Blendle dat andermans artikelen verkoopt. Slimme hoogopgeleide jongens die tussen vraag en aanbod in zijn gesprongen. Dat zijn de helden van deze tijd.
Dus het is niet zo gek dat jongeren liever een vage theoretische opleiding in iets met media doen, dan dat ze muurtjes leren metselen. Want muurtjes metselen is niet cool…”
Luister naar de hele column van Pieter Derks in de video hieronder over De kenniseconomie en de ware helden van deze tijd. Duur 3.13 min
https://pieterderks.nl
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie