De slag om het Maagdenhuis

de slag om het maagdenhuisDe gevolgen van de Maagdenhuisbezetting houden de gemoederen aan de Universiteit van Amsterdam nog altijd bezig. Inmiddels zit er een nieuw College van Bestuur, een direct gevolg van de acties en bezettingen, en werken verschillende commissies aan voorstellen voor een nieuwe universiteit.
Tijdschrift Folia reconstrueert in de filmdocumentaire De slag om het Maagdenhuis met alle hoofdrolspelers een jaar van protesten en de bezetting van twee universiteitsgebouwen die uiteindelijk leidden tot de val van collegevoorzitter Louise Gunning.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat Bungehuis en Maagdenhuis in 2015 werden bezet? En hoe kan het dat de bezetters zo lang in het Maagdenhuis bleven? Folia sprak met de hoofdrolspelers: actievoerders en bestuurders. Er ontstaat een beeld van twee werelden die elkaar niet begrijpen en ook weinig pogingen doen toenadering tot elkaar te zoeken.

Het is ook voor het eerst dat de toenmalige collegevoorzitter Louise Gunning uitgebreid inhoudelijk ingaat op haar rol in de bezetting. “Bezetten hoort bij de folklore van de UvA”, zegt Gunning in de documentaire. “En bij die folklore hoort ook dat ik ze vertel dat ze naar huis moeten gaan”.’ Gunning moest kort na de ontruiming aftreden.

De slag om het Maagdenhuis, documentaire gemaakt door Folia, het journalistieke medium voor, over (en door) studenten, docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Zie video hieronder.

Met: Louise Gunning (oud-voorzitter van het College van Bestuur van de UvA en de HvA), Hans Amman (lid van het College van Bestuur van de UvA en de HvA), Eberhard van der Laan (Burgemeester van Amsterdam), Rudolf Valkhoff (actievoerder De Nieuwe Universiteit en oud-docent cultuurwetenschappen), Djuna (actievoerder De Nieuwe Universiteit en student), Judith Baten (actievoerder De Nieuwe Universiteit en student), Jarmo Berkhout (actievoerder Humanities Rally, student en voorzitter van de Landelijke studentenvakbond LSVb), Paul Verhaeghe (psychoanalyticus en auteur van het boek Autoriteit).

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer