Odfjell-directeur Olijve geeft het goede voorbeeld: Klokkenluider bedankt!

theo olijve interview een vandaagHet actualiteitenprogramma EenVandaag (Nederland 1) berichtte op 23 januari 2012 over de misstanden bij het olieterminalbedrijf Odfjell in het Botlekgebied van Rotterdam. Bij het bedrijf doen zich levensgevaarlijke situaties voor. Geheime interne rapporten hebben het over niet vermelde lekkages en het vrijkomen van grote hoeveelheden kankerverwekkend benzeen die verdampen en door de wind worden verspreid.
De alarmerende berichten zijn afkomstig van een anonieme klokkenluider die zeer goed is ingevoerd bij het bedrijf.
Sinds de onthulling van de misstanden is Odfjell regelmatig in het nieuws geweest. Het bedrijf werd onder verscherpt toezicht gesteld, de directeur werd ontslagen en er werd beloofd de integriteit en veiligheid van de terminal structureel te verbeteren. Bovendien zou de komende jaren 250 miljoen euro worden geïnvesteerd in het verbeteren van de milieu- en veiligheidsprestaties.

Het gebeurt zelden dat een klokkenluider wordt bedankt voor het aan de kaak stellen van misstanden in zijn bedrijf, maar de nieuwe directeur van Odfjell, Theo Olijve, heeft dat wel gedaan. Op 6 september 2013 bedankt hij in een interview met EenVandaag de klokkenluider – wiens identiteit nog steeds niet bekend is – die de zaak aan het rollen kreeg. Olijve zou graag met hem in contact komen om zijn waardering uit te spreken: “!Ik hoop dat hij mij vertrouwt en op een gegeven moment naar mij toekomt. Dan kan ik hem laten zien dat we er hard aan werken, dank voor wat je hebt gemeld”.
Bij Odfjell is inmiddels een extra vertrouwenspersoon van buitenaf aangesteld voor personeelsleden: “Voor mensen die binnen dit bedrijf nog steeds angst hebben naar buiten te komen met ernstige incidenten of meldingen”.

Zie voor interview en meer info bij EenVandaag: Odfjell-directeur Olijve: ‘Klokkenluider bedankt!’, 6 september 2018: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/odfjell-directeur-olijve-klokkenluider-bedankt/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer