Podcast over de nieuwe Wiv of ‘sleepwet’. Wat betekent de wet persoonlijk voor u?

wiv sleepwet hackenOp 21 maart 2018 vindt het referendum plaats over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Informatiediensten (Wiv), ook wel Sleepwet, of Aftapwet genoemd. De oude Wiv stamt uit 2002; de overheid vond het tijd voor aanpassingen. Welke bevoegdheden krijgen de veiligheidsdiensten er nu precies bij? Wat is het verschil tussen slepen en hacken? Lang niet iedereen heeft zicht op wat er straks verandert. Slechts 1 op de 400 mensen blijkt te weten hoe de Wiv werkt.

Wist u dat uw pacemaker gehackt mag worden onder deze nieuwe wet? Of dat het medisch beroepsgeheim ernstig wordt aangetast. In tegenstelling tot advocaten, geldt voor artsen geen verschoningsrecht. Er is bewust voor gekozen om voor de vertrouwelijke communicatie tussen artsen en patiënten geen uitzondering te maken. De toegang tot de zorg komt door deze wet heel erg onder druk te staan. Iedereen moet naar een arts kunnen gaan zonder angst dat instanties in het dossier kunnen kijken.
Hoogleraar Bert-Jaap Koops: “De WIV geeft de diensten buitenproportionele bevoegdheden, zoals massaal verzamelen van DNA. De DNA-databank is de meest verrassende uitbreiding van de bevoegdheden van de geheime diensten. En de meest onnodige”.

Er verandert dus veel. De Haagse redactie van NRC Handelsblad dook onder leiding van presentator Lamyae Aharouay in de nieuwe wet en laat in de podcast – zie onderaan – horen wat er allemaal verandert.
Wie overigens nog gelooft dat de discussie gaat om veiligheid tegenover privacy, mist de essentie. Ga niet mee in deze valse tegenstelling. Edward Snowden heeft eens gezegd: Als je beweert dat privacy er niet toe doet omdat je niets te verbergen hebt, is dat niet anders dan zeggen dat vrije meningsuiting er niet toe doet omdat je niets te zeggen hebt.
Het tegengaan van inperking van burgerrechten en vrijheden is essentieel. Privacy is de basis van een democratische rechtsstaat.

Zie ook: 

Meer informatie over de AVG en de sleepwet: https://www.vpn.nl/faq/avg 

Door de sleepwet worden we onveiliger, Daan Koot, Storify, 9 maart 2018: https://storify.com

Het referendum over de sleepwet. De DNA-verzameldienst, door Saskia Naafs en Emiel Woutersen, De Groene Amsterdammer, 28 februari 2018: www.groene.nl

U  P  D  A  T  E

Ollongren houdt fabel over ontoegankelijke kabels in stand, Een betere wet, 14 maart 2018:  https://eenbeterewet.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer