Michaël Bas over de kunst van het ontwikkelen van educatieve serious games
Op het internetportaal Onderwijs- en leerwetenschappen van de Open Universiteit is een serie video’s te zien waarin professionals vertellen over hun vakgebied. In de moderne samenleving is er veel vraag naar een effectieve en aantrekkelijke leeromgeving op scholen, de werkplek en thuis waar kennis kan worden uitgewisseld. Professionals in de onderwijs- en leerwetenschappen kunnen daarvoor zorgen.
Eenmaal afgestudeerd, bezitten ze een unieke combinatie van theoretische kennis, onderzoeksvaardigheden, ontwerpvaardigheden en ervaring met innovatieprocessen, die hen voorbereiden op een breed scala van beroepen.
Een van hen is Michaël Bas, serious games-ontwikkelaar en directeur en mede-eigenaar van Ranj Serious Games, een in 1999 opgericht en inmiddels internationaal bedrijf dat oplossingen zoekt voor problemen waar bijvoorbeeld het onderwijs en de gezondheidszorg mee worstelen. Een serious game is een spel met een ander doel dan puur vermaak. Het voornaamste doel is mensen uitdagen in spelvorm problemen te laten oplossen. Het game-aspect dient om de beleving te versterken en daarmee ook de overdracht van kennis en informatie.
Het vertalen van leerdoelen naar speldoelen, is volgens Bas de kunst van het serious games-bouwen: “Wat je nodig hebt om dit soort werk te doen is wat wij vroeger wel omschreven als de ‘uomo universale’, iemand die een brede interesse heeft voor alles wat er in de wereld is. Als je die interesse hebt, wil je ook luisteren naar mensen die specifieke kennis hebben; zij zijn heel bevlogen als ze vertellen over hun vakterrein”.
Bas is oorspronkelijk opgeleid als beeldend kunstenaar en ging na het behalen van zijn diploma aan de kunstacademie van Rotterdam naar de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht waar hij de opleiding beeld- en mediatechnologie volgde: “Een vreemde achtergrond voor iemand die zich uiteindelijk bezighoudt met didactische principes. Een groot gedeelte van de kennis daarover hebben we onszelf moeten aanleren”.
Dit beroep is zeer gevarieerd en eigenlijk een gecombineerd beroep met drie aspecten: technologie, creativiteit en kennis (vergaren). Ranj heeft intussen internationale prijzen gewonnen met zijn spellen. In 2012 won het bedrijf de Europese prijs Games for Health Europe Award met een spel dat zich afspeelt op een afdeling spoedeisende hulp van een gemiddeld provinciaal ziekenhuis.
In december 2014 verscheen er een interview met Michaël Bas en Valentijn Visch in Homo Ludens magazine, het tijdschrift voor applied games: www.homoludensmagazine.nl.
Website is opgeheven. Interview is verplaatst naar Saganet: Op zoek naar de maximale win‐win tussen onderzoek en praktijk – Dubbelinterview met Valentijn Visch ﴾TU Delft﴿ en Michaël Bas ﴾Ranj﴿, door Jaap de Goede: https://saganet.nl
Saganet is een platform voor ontwikkelaars, onderzoekers, consultants, trainers en facilitators: https://saganet.nl/
Zie ook Portaal Onderwijs- en Leerwetenschappen: http://portal.ou.nl (Portaal bestaat niet meer)
Video is niet meer beschikbaar.
Ranj: https://www.ranj.com/
Design United, 4TU: www.4tu.nl/du/