Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Paradigma: Elias Canetti’s Massa en macht

8 december 2022 @ 20:00 - 22:00

In de serie Paradigma selecteren weekblad De Groene Amsterdammer en Uitgeverij Athenaeum denkers uit de vorige eeuw waar we nu op moeten teruggrijpen en geven toonaangevende boeken van hen opnieuw uit. De thema’s die deze schrijvers belichten zijn actueler dan ooit, maar de boeken zijn veelal vergeten of onverkrijgbaar. Op 8 december 2022 is in debatcentrum De Balie  in Amsterdam Massa en macht aan de beurt, het excentrieke meesterwerk van de Duitstalige schrijver en Nobelprijswinnaar Elias Canetti.

Nu mensen steeds vaker toevlucht zoeken in een collectieve identiteit en fascisme de politieke arena is binnengedrongen, is Massa en macht opnieuw relevant. Kan Canetti ons helpen de destructieve impulsen van de hedendaagse massa te bedwingen?

Wat zijn de drijfveren van de massa? Wat is de spanning tussen de massa en het individu? En wat is de verhouding tussen de massa en een dictator?

Via politiek, sociologie, chemie, psychologie en zoölogie gaf Canetti gestalte aan de massa. Het is een onverzadigbaar organisme dat individuen verorbert en kracht geeft, en zelfs een hang naar destructie toont: “Het liefst vernielt de massa huizen en voorwerpen. Het zijn de krachtige levenskreten van een nieuw schepsel, een jong geborene”.

Met

  • Casper Thomas, schrijver en redacteur De Groene Amsterdammer
  • Guido van Hengel, schrijver en historicus
  • Rinske Hillen, schrijver

Datum en tijd: Donderdag 8 december 2022, van 20.00 – 22.00 uur
Plaats: Debatcentrum De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen, 10, Amsterdam
Entree: €  13,50

Bestellen tickets, volledig programma en meer info bij De Balie: https://debalie.nl/programma/paradigma-elias-canettis-massa-en-macht-08-12-2022/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
8 december 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer