Skip to main content

Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online bijeenkomst over privacy en zorgprestatiemodel in de GGZ

6 september 2022 | 15:00 - 16:30

Op dinsdag 6 september 2022 organiseert LOC een online bijeenkomst voor cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg over privacy en het zorgprestatiemodel. Het gaat om zorg die vergoed wordt vanuit de Zorgverzekeringswet. LOC is een netwerk van mensen die betrokken zijn bij zorg en welzijn. LOC publiceert vier keer per jaar het tijdschrift Zorg & Zeggenschap.

Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg moeten sinds 1 juli 2022 en verplicht vanaf 1 november 2022 gegevens van patiënten aanleveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om de resultaten van de zogenaamde HoNOS-vragenlijst. Daarin worden zeer persoonlijke gegevens gevraagd, over je seksualiteit en gemoedstoestand bijvoorbeeld. De gegevens worden gepseudonimiseerd aangeleverd. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen namen worden vermeld maar wel leeftijden. Vaak gebeurt dat zonder medeweten en toestemming van de cliënt.

De NZa wil met de resultaten van de vragenlijsten bepalen hoeveel geld er nodig is voor een behandeling. Het is niet vrijblijvend: hulpverleners moeten deze lijsten aanleveren. Anders krijgen zij een boete.
 
Op de bijeenkomst komt aan de orde:

  • uitleg over de levering van persoonlijke gegevens aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
  • toelichting op de acties van LOC om deze aanlevering van persoonlijke gegevens te stoppen
  • tips wat cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg hiermee kunnen
  • vragen en tips vanuit de cliëntenraden

De bijeenkomst is bedoeld voor cliëntenraadsleden in de geestelijke gezondheidszorg en hun ondersteuner.
 
Datum en tijd: Dinsdag 6 september 2022, van 15:00 – 16:30 uur
Plaats: Online, vanaf eigen locatie
 
Deelname aan deze online bijeenkomst is kosteloos voor leden van LOC. Voor cliëntenraadsleden en ondersteuners die niet lid zijn van LOC bedragen de kosten € 25,00 per deelnemer.
 
Meer informatie en aanmelden op LOC Cliëntenraden: www.clientenraad.nl/bijeenkomsten/zorgprestatiemodel-en-privacy-online-bijeenkomst-clientenraden-ggz/

 

Gegevens

Datum:
6 september 2022
Tijd:
15:00 - 16:30
Evenement Categorie:

Locatie

Online