Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Journalistiek in crisistijd. Wat kan de journalistiek leren van de coronacrisis?

26 november 2022 @ 20:00 - 22:00

Journalistiek in crisistijd -Wat kan de journalistiek leren van de coronacrisis? Debat in Amsterdam op 26 november 2022.

In samenwerking met vereniging De vierde golf organiseert debatcentrum De Balie in Amsterdam een avond over de rol van de media in tijd van crisis. Hoe blijf je als mediazender onafhankelijk én licht je het publiek goed voor?

Tijdens de coronapandemie hadden de media een centrale rol: het publiek informeren over het nog onbekende virus, wetenschappelijk onderzoek, wetgeving en politiek beleid. Maar door deze informatiestroom te publiceren, en door de paniek over het virus in de samenleving leek de ruimte voor media om kritisch te zijn steeds kleiner te worden. Inmiddels is het tijd voor reflectie. Wat is het spanningsveld tussen informeren en controleren? Welke gevolgen heeft een minder kritische journalistiek voor de rechtsstaat, en wet- en regelgeving? En wat moeten de media anders doen bij een volgende crisis?

De media hebben een cruciale rol in de democratie. Ze hebben als taak de overheid te controleren en daarmee burgers te beschermen tegen vergaand politiek beleid en wetgeving. Tijdens de coronacrisis richtten Nederlandse media zich voornamelijk op informeren. Zo concludeerde het nieuwskanaal Nu.nl na een intern onderzoek dat de eigen redactie veelal functioneerde als ‘een doorgeefluik’ voor informatie van de overheid, het RIVM en OMT. Ook Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, wil bij een volgende crisis een kritischere blik op beleidsvoering bewerkstelligen.

Intussen zijn er nieuwe crises: asiel, energie, stikstof. Leren de media van de eigen fouten en zien we meer evenwichtige berichtgeving ten opzichte van die crises? Kan de waakhond van de democratie zichzelf wel bewaken? Of moeten de media op een andere manier gecontroleerd worden?

Met
René Moerland, hoofdredacteur NRC Handelsblad; Giselle van Cann, hoofdredacteur NOS Nieuws en Cees Hamelink, Emeritus-hoogleraar Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus-hoogleraar Media.

Datum en tijd: Zaterdag 26 november 2022, van 20:00 22:00 uur
Plaats: Debatcentrum De Balie, Grote Zaal, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Entree: € 13,50

Volledig programma, meer info en bestellen toegangsbewijs op: https://debalie.nl/programma/media-in-crisistijd-26-11-2022/

De vierde golf: https://vierdegolf.org/

Gegevens

Datum:
26 november 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer