Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Johan Rudolf Thorbecke – 1872-2022 – Erfenis en actualiteit

14 oktober 2022 @ 10:00 - 17:00

Jubileumsymposium in Amsterdam, georganiseerd door de KNAW, ter gelegenheid van 150ste sterfdag van Johan Rudolf Thorbecke, Nederlands staatsman, op 14 oktober 2022.

Johan Rudolf Thorbecke was een van de grote vormgevers van het moderne Nederland. Hij overleed in 1872, nu 150 jaar geleden. Nog altijd wordt Thorbecke’s naam of gezag ingeroepen in grondwetszaken. De bestuurlijke inrichting van Nederland heet het ‘Huis van Thorbecke’. In het cultuurbeleid klinkt regelmatig het ‘adagium van Thorbecke’.

Hij is de grondlegger geweest van het huidige constitutioneel bestel, de moderne meritocratie, de rechtsstaat, het middelbaar onderwijs en de verhouding tussen staat en kerkgenootschappen. Hij heeft zijn stempel gedrukt op de politiek, het openbaar bestuur en de wetenschap.

Alle reden dus bij dit jubileum de balans op te maken van Thorbeckes erfenis en actualiteit. Wat is er terechtgekomen van zijn bedoelingen? Hoe leven wij met Thorbecke’s erfenis?

Programma

De ochtend van dit dagsymposium is gewijd aan Thorbecke’s verdiensten voor de wetenschap, zijn positie in het liberalisme en zijn rol in de definitie van het Nederlanderschap. In de middagsessies staat de actualiteit van zijn erfenis op het gebied van politiek, bestuur en samenleving centraal.

Sprekers

Remieg Aerts, Universiteit van Amsterdam;  Corjo Jansen, Radboud Universiteit Nijmegen; Frank van Ommeren, Vrije Universiteit Amsterdam; Gohar Karapetian, Rijksuniversiteit Groningen; Annelien de Dijn, Universiteit Utrecht; Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam; Geerten Boogaard, Thorbeckeleerstoel Universiteit Leiden; James Kennedy, Universiteit Utrecht; Wim Voermans, Universiteit Leiden; Stavros Zouridis, Tilburg University; Ido de Haan, Universiteit Utrecht; Pieter van Os, publicist; Aleid Truijens, journalist en schrijver; Thom de Graaf, vicepresident Raad van State;
Henk te Velde, Universiteit Leiden; Annemarie Kok, publicist, Rijksuniversiteit Groningen.

Datum en tijd: Vrijdag 14 oktober 2022, van 19.00 – 17.00 uur. Afsluitend een borrel
Plaats: KNAW Trippenhuis – Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Aanmelden

Men kan zich aanmelden voor de hele dag of voor alleen de ochtend (10.30-12.45 uur) of alleen de middagsessies (13.30 – 15.00 uur en 15.30 – 17.00 uur).

Aanmelden op: www.lyyti.fi/reg/thorbecke-erfenis-en-actualiteit

Volledig programma en meer info bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW): www.knaw.nl/bijeenkomsten/johan-rudolf-thorbecke-1872-2022-erfenis-en-actualiteit

Gegevens

Datum:
14 oktober 2022
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer