Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Hét debat der titanen

19 september 2019 @ 18:00 - 21:00

Is drastische vernieuwing de oplossing voor de ggz?

De titanen Jan Derksen en Philippe Delespaul gaan op uitnodiging van de sectie GGZ van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) op donderdagavond 19 september 2019 de strijd met elkaar aan tijdens hét debat over dilemma’s in de GGZ. Debatleider is Malou van Hintum.

De GGZ is volop in beweging. Toch blijven de wachtlijsten lang, loopt de ambulantisering jaren achter en groeit het personeelstekort.

Jan Derksen ziet het niveau van de GGZ achteruit gaan. “Men denkt al gauw: wat wij kunnen, dat kunnen anderen ook. Zoals de HBO-geschoolde POH GGZ die wordt ingeschakeld bij huisartsen. En naar de masterpsychologen die tegenwoordig alle gaten in de GGZ opvullen. Zij hebben vier jaar psychologie gestudeerd, kunnen nog niks, maar behandelen wel de patiënten van de eerstelijnspsycholoog. Die laatste heeft tien jaar opleiding, tel uit je winst. Die verlaging van niveau vind ik een fundamentele denkfout van de GGZ. De ervaringsdeskundige is een volgende stap in de devaluatie.”

Philippe Delespaul vindt dat een radicale verandering in de geestelijke gezondheidszorg nodig is. Hij richtte ‘Een nieuwe GGZ’ op met Michael Milo, Wilma Boevink en Jim van Os. De organisatie moet volgens hen anders, maar ook taal, concepten en uitgangspunten in het denken over psychische kwetsbaarheid. Volgens Delespaul vraagt de GGZ om een nieuw élan. De nieuwe GGZ zoekt juist verbinding met hulpverleners, cliënten en families, maar ook met partners als zorgverzekeraars, gemeenten, zorgorganisaties, politiek en de buurt.

 

Over de sprekers

Prof. dr. Jan Derksen is emeritus universitair hoofddocent psychodiagnostiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoogleraar psychodynamische psychotherapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij een eigen praktijk die basis- en specialistische zorg verleent in de regio Over-Betuwe-Oost. Hij schreef verschillende boeken over psychotherapie: Preventie psychische aandoeningen. Voorkom de etikettenregen, Zijn we wel narcistische genoeg?, Iedereen een psychische aandoening? Een visie op 35 jaar ambulante GGZ.

Prof. dr. Philippe Delespaul is hoogleraar Zorginnovaties in de GGZ aan de Universiteit Maastricht en is werkzaam als klinisch psycholoog en adviseur bij Mondriaan in Maastricht/Heerlen, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Delespaul is bestuurslid van Stichting Centrum Certificering ACT en FACT en F-ACT Nederland. Hij ontwikkelde de PsyMate methodiek om gedachten, gevoelens en gedrag in kaart te brengen.

 
Datum en tijd: Donderdag 19 september 2019, van 18.00 – 21.00 uur
Plaats: JOINN!, in winkelcentrum Het Rond, Houten
Entree: € 30,-;  € 80,-; € 15,-

 
Volledig programma en aanmelden bij NIP: www.psynip.nl

Gegevens

Datum:
19 september 2019
Tijd:
18:00 - 21:00
Evenement Categorie:

Locatie

Houten

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer