Agenda

Inzendingen voor de Agenda zijn welkom: via Mailformulier of E-mail

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

ChatGPT: een jaar na lancering

30 november 2023 @ 19:30 - 21:30

Bijeenkomst in Amsterdam op 30 november 2023 georganiseerd door de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) over ‘ChatGPT: een jaar na lancering’.

Vragen beantwoorden, samenvattingen maken, en zelfs verhalen en gedichten schrijven: het kunstmatig intelligente systeem ChatGPT werd een jaar geleden op grote schaal omarmd door het brede publiek. Hoe werken zulke AI-systemen eigenlijk, en wat kun je ermee? Maar ook: wat gaat er mis met deze nieuwe systemen, en wat kunnen we daaraan doen? Vier experts spreken over de mogelijkheden en beperkingen van ChatGPT.

Op 30 november 2022 veranderde de wereld ingrijpend. Die dag kreeg iedere internetgebruiker toegang tot een verbluffend geavanceerde, kunstmatige intelligente ‘chatbot’. Met ChatGPT kun je niet alleen teksten schrijven en vertalen, maar ook content genereren zoals nieuwsartikelen en fictieve verhalen. Inmiddels is het zelfs mogelijk om niet alleen tekst, maar ook realistische beelden te genereren.

Het eerste deel van de avond is gewijd zijn aan de vragen: hoe werken zulke AI-systemen eigenlijk, en wat kun je er zoal mee?

Naast al het enthousiasme over de mogelijkheden zijn er ook grote (en terechte) maatschappelijke zorgen gerezen over deze nieuwe technieken. Kunnen we de resultaten van deze systemen eigenlijk wel vertrouwen? Op welke gegevens baseren deze systemen zich, en als die gegevens vooroordelen bevatten, reproduceren de nieuwe systemen deze vooroordelen dan op grote schaal?

De tweede helft van de avond is dan ook gewijd aan de vragen: wat gaat er mis met deze nieuwe AI-systemen, en wat kunnen we daar aan doen?

Programma:

  • Welkom en inleiding door Frank van Harmelen, hoogleraar Knowledge Representation & Reasoning, Vrije Universiteit Amsterdam
  • Katia Shutova, universitair hoofddocent bij het instituut voor Logic, Language and Computation (ILLC), Universiteit van Amsterdam – ChatGPT, hoe werkt het? (Lezing in het Engels)
  • Ivana Isgum, hoogleraar in AI and Medical Imaging, Amsterdam UMC – ChatGPT, wat kun je ermee? (Lezing in het Engels)
  • Cees Snoek, hoogleraar in Artificial Intelligence, Universiteit van Amsterdam – ChatGPT, wat gaat er mis ?
  • Piek Vossen, hoogleraar Computational Lexicology, Vrije Universiteit Amsterdam – ChatGPT, wat doe je eraan?
  • Vragen en discussie o.l.v. Frank van Harmelen

Datum en tijd: Donderdag 30 november 2023, van 19.30 – 21.30 uur
Plaats: KNAW Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
De bijeenkomst is ook te volgen via de livestream op het YouTubekanaal van KNAW: www.youtube.com/watch?v=Nn41XWARaHI

Aanmelden en meer info op KNAW: https://www.knaw.nl/nl/bijeenkomsten/chatgpt-een-jaar-na-lancering

Gegevens

Datum:
30 november 2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer