Zorgverzekeraars Nederland blijft weigeren Gedragscode aan te passen aan privacybeginselen patiënten

De rechtbank van Amsterdam had op 13 november 2013 een uitgespraak gedaan die voor het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zeer “pijnlijk” was. De uitspraak werd gedaan in de juridische procedure van de Stichting Koepel van DBC-vrij Praktijken (KDVP) tegen het goedkeuringsbesluit van het CBP van de Gedragscode Zorgverzekeraars*).

De rechter had namelijk gesteld dat het CBP ten onrechte een goedkeuring had verleend aan een Gedragscode die niet alleen de betekenis van het medisch beroepsgeheim miskent, maar tevens in strijd is met privacybeginselen, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en waarbij bovendien ten onrechte voorbij is gegaan aan een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over het belang van vertrouwelijkheid en privacy bij de behandeling van psychische klachten.

Het CBP werd ertoe veroordeeld om binnen zes weken een nieuw besluit te nemen waarin hernieuwde goedkeuring van de Gedragscode Zorgverzekeraars wordt verbonden aan door Zorgverzekeraars Nederland te maken aanpassingen overeenkomstig de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.
Indien Zorgverzekeraars Nederland dat niet zou doen, dan zou het CBP als toezichthouder daartegen handhavend moeten optreden.

Het CBP moet nu handhavend gaan optreden tegen zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars Nederland heeft niet binnen de termijn van zes weken een versie van de Gedragscode ter goedkeuring voorgelegd aan het CBP. Daarom heeft het CBP op 19 december 2013 een nieuw besluit genomen waarbij goedkeuring van de Gedragscode Zorgverzekeraars – met bijbehorend protocol Materiële Controle – wordt afgewezen. Dit besluit van het CBP is inmiddels ook gepubliceerd in de Staatscourant.

Dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) als belanghebbende heeft gemeend in beroep te moeten gaan tegen de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam doet niets af aan de inwerkingtreding van het in de Staatscourant gepubliceerde besluit, waarmee het CBP het oordeel van de rechter onderschrijft en daarmee constateert dat ZN heeft nagelaten de noodzakelijke aanpassingen aan te brengen in de Gedragscode.

Op basis van dit nieuwe besluit tot afwijzing van de bewuste Gedragscode is het CBP in zijn rol van toezichthouder vanaf 19 december 2013 verplicht tot handhavend optreden tegen zorgverzekeraars die in strijd met privacybeginselen en het Europees verdrag Voor de Rechten van de Mens (EVRM) op onrechtmatige wijze medische persoonsgegevens verwerken.

*) Gedragscode Verwerking persoonsgegevens zorgverzekeraars goedgekeurd. Ter inzage op de site van CBP: www.cbpweb.nl

Zie voor meer info de website Stichting Koepel van DBC-vrije Praktijken (KDVP): www.kdvp.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer