Ziekenhuiscultuur moet veranderen, en compassie ingevoerd, zegt Britse staatssecretaris Volksgezondheid

Het Engelse dagblad The Telegraph is sinds de onderzoeken in 2009 naar de wantoestanden in het Stafford ziekenhuis de Heal Our Hospitals campagne gestart, ervan uitgaande dat de problemen daar niet op zich stonden maar symptomen waren van een door streefgetallen geobsedeerde cultuur binnen de National Health Service (NHS). De NHS is het openbare gezondheidsstelsel van Groot-Brittannië en de grootste uit publieke middelen betaalde gezondheidsdienst ter wereld waar circa 1,7 miljoen mensen werken. De krant had zes eisen gesteld, waaronder een openbaar onderzoek naar de voorvallen in het Stafford en de manier waarop ziekenhuizen in het hele land geïnspecteerd en bestuurd worden.

In februari 2010 verscheen er een onderzoeksrapport over de gebeurtenissen in de periode 2005-2008. Gebleken was dat er in het Stafford ziekenhuis meer patiënten waren gestorven – tegen de 1200 – dan redelijkerwijs verwacht mocht worden. Artsen en verpleegkundigen stonden onder druk om streefcijfers te halen, zelfs als patiënten hoge risico’s liepen. Verpleegkundigen werd verteld dat “hun hoofd zou rollen” als ze niet voldeden aan de gestelde doelen. Artsen werden afgehouden van in kritieke toestand verkerende patiënten en moesten zich wijden aan minder risicovolle gevallen. Kwetsbare patiënten werden aan hun lot overgelaten en leden dorst en honger. Verpleegkundig personeel werd ontslagen en vervangen door niet bevoegde assistenten.

Managers wilden bewijzen dat ze “kostendekkend” konden werken en sloegen drastisch aan het bezuinigen om de felbegeerde “foundation status” voor het ziekenhuis te verwerven. Daarvoor moest het ziekenhuis eerst wel 160 banen schrappen. Het ziekenhuis verkreeg uiteindelijk die status officieel in februari 2008. Ter gelegenheid hiervan ontving het personeel een cadeaubon, te besteden in het warenhuis Marks & Spencer.
De vraag is uiteraard ten koste waarvan deze status verkregen is? Wat is eigenlijk de waarde van zo’n status?
Foundation trusts zijn onafhankelijke organisaties binnen de NHS en kunnen vrij beslissen over ziekenhuiszaken. De onafhankelijke instantie Monitor houdt toezicht en bewaakt de belangen van het publiek.

Angstcultuur

Tegen geen van de verantwoordelijken voor de wantoestanden in het Stafford ziekenhuis zijn disciplinaire maatregelen genomen, op het hoofd verpleegkunde na die geschorst werd, waarna hij verkoos met pensioen te gaan. Velen, o.a. een directeur die, zich beroepend op zijn beroepsgeheim, weigerde vragen te beantwoorden, hebben een andere belangrijke functie gekregen in de zorgsector.

In juni 2010 besloot de Britse regering tot een volledige revisie van het onderzoek onder voorzitterschap van Robert Francis, die ook het rapport had opgesteld. Deze revisie zou ook de meer dan een miljoen pagina’s betreffen van reeds verzameld bewijs en getuigenverhoren. De resultaten van deze revisie worden in januari 2013 openbaar gemaakt. Verwacht wordt dat Francis een vernietigend oordeel zal geven over de hele NHS en zal waarschuwen voor een “angstcultuur” die heerst in alle gelederen, van het regeringscentrum in Whitehall tot de ziekenhuisafdelingen aan toe. Prefereren we een “angstcultuur” en gehoorzamen we aan de eisen van de NHS die streefgetallen belangrijker vindt dan de noden van patiënten? is de vraag die The Telegraph stelt?

Er zijn twee fundamentele vragen die antwoord behoeven. Hoe konden de inspecties die er zijn om patiënten te beschermen zo falen? En wat kan er gedaan worden om herhaling te voorkomen?
De staatssecretaris van Volksgezondheid, Jeremy Hunt zal binnenkort commentaar geven op het onderzoek naar een van de grootste schandalen in de geschiedenis van de NHS. Hij schrijft in The Telegraph van 6 januari 2013 dat de NHS de ziekenhuiscultuur moet veranderen en dat compassie weer ingevoerd moet worden.

Lees meer over de campagne Heal Our Hospitals in het artikel Stafford Hospital scandal: our campaign to heal our hospitals van Laura Donnelly in The Telegraph van 5 januari 2013: www.telegraph.co.uk

Zie ook:

Stafford Hospital: the scandal that shamed the NHS, door Laura Donnelly in The Telegraph van 6 januari 2013: www.telegraph.co.uk/

Stafford Hospital scandal: deaths force NHS reforms, door Laura Donnelly in The Telegraph van 5 januari 2013: www.telegraph.co.uk

Stafford Hospital scandal betrayed the NHS says health secretary, door Jeremy Hunt in The Telegraph van 5 januari 2013: www.telegraph.co.uk

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer