VO-raad komt met aanbevelingen voor project Onderwijs2032: Het onderwijs van de toekomst staat midden in de samenleving

Hoe moeten we het onderwijs in de toekomst inrichten, om leerlingen optimaal uit te dagen en hen goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt en samenleving? En wat vraagt dit dan van het curriculum? Geïnspireerd door het project Onderwijs2032 is hierover binnen de de VO-raad, de sectororganisatie voortgezet onderwijs, de afgelopen maanden veelvuldig gesproken. De uitkomsten van deze gesprekken, inclusief aanbevelingen voor het curriculum van de toekomst’, zijn gebundeld in een notitie.

Aanbevelingen

De gesprekken gingen niet zozeer over de concrete inhoud van het curriculum, maar vooral over de eisen die aan het curriculum worden gesteld. Wat voor ‘soort’ curriculum moet er komen, waar moet het aan voldoen? In de gesprekken werd onder meer gepleit voor een:

  • curriculum dat een beperkte maar duidelijke ‘kern’ heeft met heldere doorstroomprofielen, die houvast bieden voor het toeleverend en afnemend onderwijs. Ook moet het een open – flankerend – curriculum zijn dat veel ruimte biedt voor schooleigen keuzes en accenten.
  • curriculum dat een goede balans kent tussen de cognitieve ontwikkeling, sociale ontwikkeling en persoonsontwikkeling en daarmee – naast leerdoelen – ook uitdrukkelijk ontwikkelingsdoelen stelt.
  • curriculum dat mogelijkheden biedt om te versnellen, verdiepen of te verbreden. Oftewel: om vorm te geven aan gepersonaliseerd leren.

In de notitie Het onderwijs van de toekomst staat midden in de samenleving vindt u alle aanbevelingen en de achterliggende onderbouwing. Deze notitie is aangeboden aan het Platform Onderwijs2032.

Na de zomer komt het Platform Onderwijs2032 met een preadvies over het curriculum van de toekomst. De VO-raad zal ook dat preadvies uitgebreid bespreken binnen de vereniging.

Het onderwijs van de toekomst staat midden in de samenleving. Bijdrage van de VO-raad aan de discussie over het curriculum 2032: www.vo-raad.nl

Platform Onderwijs2032: http://onsonderwijs2032.nl (site niet meer beschikbaar)

U P D A T E

Eindadvies van het Platform Onderwijs2032 over de kennis en vaardigheden die leerlingen moeten opdoen met het oog op (toekomstige) ontwikkelingen in de samenleving, Rijksoverheid, 23 januari 2016: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/01/23/eindadvies-platform-onderwijs2032-ons-onderwijs2032

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer