Plan voor Nationaal Zorgfonds: Schaf de zorgverzekeraars af en zet een nationaal zorgfonds op. Zonder eigen risico

logo nationaal zorgfondsDe SP ‘zet vol in’ op een nationaal zorgfonds: basiszorg voor iedereen zonder eigen risico. Dat maakte SP-leider Emile Roemer op maandagavond 23 mei 2016 bekend tijdens een discussieavond over de zorg in Groenlo, aldus dagblad De Gelderlander. Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief van de SP en een brede maatschappelijke coalitie van mensen die zich uitspreken voor een beter zorgstelsel.

Dat de SP af wil van het huidige zorgstelsel is geen geheim, maar er werd nog gesleuteld aan een alternatief plan. Dat is het nationaal zorgfonds geworden.

“We zijn weggezakt in een moeras van bureaucratie en de vrijheid van zorgverzekeraars staat centraal”, verklaarde Roemer. “Wij willen één inkooporganisatie in plaats van zorgverzekeraars. Dan is het overstapcircus verleden tijd en het geld dat daarmee wordt bespaard kan ingezet worden voor het schrappen van het eigen risico. We hebben alles laten doorberekenen bij het CPB (Centraal Plan Bureau) en laten ons door niemand hier nog van afhouden. Het wordt een van onze grootste thema’s voor de komende jaren.”

Marktwerking
Wil de SP terug naar het aloude ziekenfonds? Roemer: “Nee, in het oude ziekenfonds had je het verschil met de inkomensgrens, waardoor mensen een particuliere verzekering moesten afsluiten. Dat heb je bij het dit nationaal zorgfonds niet. Het is een basiszorg die je nationaal organiseert met de vier grote zorgverzekeraars, die nu ook alle macht in handen hebben, en geen marktwerking. Naar schatting van de Consumentenbond geven de zorgverzekeraars per jaar 450 miljoen euro uit aan klantenwerving en reclame.”

Is er binnen de Tweede Kamer draagvlak voor een nationaal zorgfonds? “Ik denk dat zo langzamerhand 80 procent voorstander is”, zo toonde Roemer zich optimistisch. “Behalve de VVD natuurlijk, die zal er niet achter staan. Maar met het nationaal zorgfonds slaan we drie vliegen in één klap: we houden de democratie onder controle, pakken de bureaucratie aan en maken de zorg voor iedereen toegankelijk. Nu mijdt een op de vijf de zorg om financiële redenen. En er gaan stemmen op om het eigen risico omhoog te laten gaan naar 500 euro per jaar, hoewel minister Schippers 10 miljard euro in reserve heeft.”

Lees het Manifest Zorg voor en van iedereen: https://nationaalzorgfonds.nl/manifest

Plan voor basiszorg zonder eigen risico in Groenlo, De Gelderlander, 25 mei 2016: www.gelderlander.nl (artikel niet meer beschikbaar)

Super Zaterdag groot succes: Grote steun voor Nationaal Zorgfonds, SP. 18 april 2016: https://amersfoort.sp.nl

SP start actie voor Nationaal Zorgfonds in Eindhoven, Groot Eindhoven, 9 mei 2016: http://grooteindhoven.nl (artikel niet meer beschikbaar)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer