Overzicht van de nieuwste ontwikkelingen in de ouderenzorg

oud en nieuw ouderenzorgnieuwsbrief dec 2014Ben Oude Nijhuis is op 22 december 2014 door de kijkers van het tv-programma Pauw uitgeroepen tot Held van 2014. Oude Nijhuis zocht in november de publiciteit naar aanleiding van misstanden in een Haags verpleeghuis waar zijn vrouw woont. Omdat Oude Nijhuis inmiddels is overleden, nam zijn zoon de erkenning in ontvangst. Nu zijn er uiteraard ook uitstekende verpleeghuizen, maar de vraag rijst: hoe staat de ouderenzorg er in het algemeen voor in Nederland? Wat is onze levensverwachting, hoe zijn zaken geregeld, welke kosten worden gemaakt en hoe gaan we hier vandaag de dag en in de toekomst als samenleving mee om? Kortom, wat staat ons te wachten?

In de ouderenzorgnieuwsbrief Oud & Nieuw van december 2014 wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

Langdurige zorg en ondersteuning
Het stelsel van langdurige zorg en ondersteuning moet beter aansluiten bij de ontwikkelingen en eisen van deze tijd. Zowel in de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg als in de gehandicaptenzorg blijven mensen langer zelfstandig en zijn zij langer zelfredzaam. De visie achter de hervorming van de langdurige zorg is dat mensen centraal staan en niet de systemen. Het is belangrijk uit te gaan van wat mensen wél kunnen. Kwaliteit van leven en welbevinden staan voorop. In de brief Hervorming langdurige zorg: naar een waardevolle toekomst (TK 30 597, nr. 296) heeft het kabinet zijn toekomstvisie neergelegd met betrekking tot de langdurige zorg en ondersteuning.

 Kwetsbare ouderen
Steeds meer ouderen zijn kwetsbaar voor ernstige gezondheidsproblemen. De overheid wil de zorg voor kwetsbare ouderen meer afstemmen op hun persoonlijke behoeften. Daarvoor is er sinds 2007 het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO).

Verbetering van kwaliteit ouderenzorg gaat langzaam
Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg waarin alle concerns voor intramurale ouderenzorg zijn bezocht, blijkt dat het verbeteren van de kwaliteit van de ouderenzorg langzaam gaat, waardoor tekortkomingen blijven bestaan in de zorgverlening. Er wordt hard gewerkt en medewerkers zijn zeer gemotiveerd, maar instellingen zijn onvoldoende gericht op het steeds verbeteren van de zorg in de praktijk. Bij meer dan de helft van de verpleeg- en verzorgingshuizen sluiten de kennis, vaardigheden en beschikbaarheid van medewerkers niet aan bij de zorgbehoefte van de cliënten. Dat verschil wordt bovendien steeds groter doordat de zorgvraag complexer wordt.

Terugdringen zorgproblemen stagneert
Na jaren van daling stagneert het terugdringen van zorgproblemen zoals decubitus, incontinentie, ondervoeding,smetplekkenen infecties. Op sommige terreinen,zoals chronische wonden en urine incontinentie, is zelfs sprake van een toename van de prevalentie.Dit komt naar voren uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) van de CAPHRI School for Public Health and Primary Care van de Universiteit Maastricht. Wat in de meting verder opvalt is dat instellingen lang niet alle problemen even goed registreren. Ook worden preventieve inzichten en maatregelen vaak maar beperkt ingezet.

Klik hier voor lezen van de ouderenzorgnieuwsbrief Oud & Nieuw, no 1, december 2014

U kunt ook een papieren versie van deze Nieuwsbrief aanvragen per e-mail: yvankemenade@wxs.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer