Skip to main content

Oproep aan zorginstellingen om verpleegkundigen meer leiderschap te geven

In dagblad BN De Stem pleit dr Anita Wydoodt ervoor verpleegkundigen meer leiderschap te geven. Wydoodt is bestuurder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Wydoodt: “Ziekenhuizen, verpleeg- en thuiszorgorganisaties hebben een structureel tekort aan (wijk)verpleegkundigen. De komende vijf jaar zijn 100.000 mensen in de zorg nodig, aldus de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Maar de inzet om nieuwe verpleegkundigen te werven, gaat over de hoofden van de beroepsbeoefenaars heen. Daarom hier een pleidooi om verpleegkundigen veel meer zelf aan het roer te zetten. Op álle gebieden.

Investeren

Het nieuwe kabinet gaat 2,1 miljard euro investeren in verpleeghuiszorg. Maar met dit extra geld worden structurele problemen, zoals het tekort aan verpleegkundigen en de hoge werkdruk, niet opgelost. Ondanks dat zorgorganisaties en opleidingsinstituten steeds beter samenwerken, zullen we niet voldoende in staat zijn de duizenden vacatures in te vullen. Een andere aanpak is vereist.

Het werk van verpleegkundigen moet op de schop. Werkgevers moeten verpleegkundigen de kans geven zelf het voortouw te nemen. Zij zijn als geen ander in staat initiatieven te nemen om hun werk anders in te richten. Werkgevers en managers luisteren vaak onvoldoende naar verpleegkundigen. Daardoor horen ze wel klachten over de hoge werkdruk, maar hebben ze geen oor voor oplossingen die worden voorgesteld. Ik ben van mening dat we verpleegkundigen de ruimte moeten geven verpleegkundig leiderschap te nemen. En zorgorganisaties moeten dit faciliteren.

Een voorbeeld: op veel verpleegafdelingen wordt al decennia op dezelfde wijze gewerkt. Met vaste tijdstippen voor wassen en eten. Als verpleegkundigen meer mandaat krijgen, kunnen ze in overleg met patiënt en naasten hier van afwijken, leert de praktijk. Daar wordt de patiënt gelukkiger van, want niet iedereen wil om half 8 gewassen en aangekleed worden, en om 8 uur ontbijten. En door betere spreiding van het werk, gaat de piekbelasting naar beneden”.

Wydoodt is ervan overtuigd dat door het werk voor verpleegkundigen aantrekkelijker te maken, meer jongeren zullen kiezen voor een baan in de zorg, en stromen er minder verpleegkundigen voortijdig uit.

Lees het hele artikel Roer om in zorg: geef verpleegkundigen meer leiderschap, door Anita Wydoodt, De Stem, 20 december 2017: www.bndestem.nl