Open brief met krachtig protest van huisartsen aan college van B&W gemeente Oss over thuiszorg
Huisarts Geert-Jan van Holten schreef namens alle huisartsen in Oss een open brief aan het College van Burgemeesters & Wethouders van de gemeente Oss, waar een vijftigtal ontslagen huishoudhulpen en vakbondsmensen van FNV Zorg & Welzijn de vergaderkamer bezet hielden van donderdagmiddag 26 februari tot zaterdagmiddag 28 februari 2015. De actievoerders waren boos over het faillissement van de huishoudhulporganisatie Pantein-Vivent begin januari en ontevreden met het huidige reilen en zeilen van de thuiszorg. Pantein-Vivent had 1.800 werknemers en 6.100 klanten.
Open brief
Geacht College,
Kort geleden is een zaal in uw gemeentehuis bezet geweest door een aantal thuiszorgmedewerkers. De bezetting haalde terecht de landelijke pers.
Het feit dat deze dienstbare, zichzelf vaak wegcijferende ruggengraat van de thuiszorg overgaat tot dit soort acties moet bij u als beleidsmakers de alarmbellen doen rinkelen.
Wat is er aan de hand?
Wij huisartsen merken dagelijks hoe belangrijk de thuishulp is die regelmatig bij onze patiënten over de vloer komt. De thuishulp is onze vinger aan de pols. Een vooruitgeschoven post die aan de bel trekt als dingen niet kloppen.
Niet alle 85-plussers beseffen dat zoiets simpels als diarree snel tot uitdroging kan leiden. De thuishulp zorgt dat de dokter gebeld wordt.
Het is de thuishulp die ziet dat de kliekjes van de maaltijdservice in de koelkast staan. Haar waarschuwing zorgt dat wij begrijpen waarom die meneer zo afvalt.
Eenzaamheid is een groot en onderbelicht probleem bij ouderen. Er zijn legio kalenders waar uitsluitend de bezoeken van de huisarts, eens in de twee maanden, genoteerd staan.
Niet genoteerd staat het wekelijkse vaste gezicht van de thuishulp. Niet alleen voor het huishoudelijke werk, maar ook voor het praatje. Dat o zo belangrijke praatje dat in het moderne rendementsdenken op geen enkele manier gewaardeerd wordt.
Sinds de gemeentes in 2007 verantwoordelijk werden voor het inkopen van thuishulp is het budget (in 2014 1,2 miljard euro) voor inflatie gecorrigeerd gelijk gebleven. Het aantal mensen dat in aanmerking komt voor thuishulp is in dezelfde periode verdubbeld.
In 2015 wordt het budget voor thuishulp met 30% verlaagd. Dat kan niet!
Organisaties die de kwaliteit willen handhaven en hun personeel eerlijk willen belonen gaan hierdoor failliet.
In de vrije markt blijven organisaties over die goedkoper en minder gekwalificeerd personeel in dienst hebben. Hen wordt expliciet verboden te signaleren. Voor een kopje koffie en een praatje is geen tijd meer.
Bovendien worden de flexwerkers zogenaamd efficiënt ingezet.
Dat betekent voor de cliënt wekelijks wisselende gezichten en voor de thuishulp nieuwe stijl onbekende cliënten. Geleidelijke achteruitgang van een cliënt wordt zo niet meer gesignaleerd.
In de zorg moet je samenwerken. Zeker nu steeds meer oudere mensen met steeds meer mankementen thuis blijven wonen. De beroemde mantelzorger is lang niet altijd aanwezig.
Een goede thuishulp is meer dan een poets. Ze is voor veel kwetsbare ouderen de belangrijkste hulpverlener en voor andere hulpverleners een belangrijke bron van informatie.
De Osse huisartsen, verenigd in de Osse huisartsenkring, hebben zich in hun vergadering van 3 maart unaniem solidair verklaard met de bezettingsactie van de thuishulpmedewerkers.
Als geen ander begrijpen wij dat het belangrijk is om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Maar verder bezuinigen op de thuishulp gaat ten koste van de kwaliteit van zorg en daar trekken wij de streep. De groep die de dupe wordt is kwetsbaar en een stuk minder mondig dan de minister beoogt.
Wij verwachten van u een krachtig protest richting de landelijke beleidsmakers en een creatieve oplossing voor de door de thuishulp gesignaleerde problemen.
Namens alle huisartsen in Oss en omgeving,
Geert-Jan van Holten, huisarts
Voorzitter Osse Huisartsenkring
Niet zomaar een Poets!, door Geert-Jan van Holten, Doktweet’s Blog, 6 maart 2015: http://doktweet.blogspot.nl