Skip to main content

Ontregelaars van Denktank (Ont)Regel de Zorg zijn van start gegaan

In juni 2017 werd een oproep gedaan “aan jonge heldere denkers” lid te worden van de Denktank (Ont)Regel de Zorg voor de periode van augustus tot eind november 2017. (Ont) Regel de Zorg is een initiatief van actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) en de beroepsvereniging van zorgprofessionals VvAA. Het project wordt begeleid door De Argumentenfabriek, bedrijf ‘voor heldere argumentatie en strategie’.

(Ont)Regel de Zorg richt zich op het terugdringen van (onzinnige) administratie en registratie. Zorgbreed, want schrappen van regels is alleen zinvol in samenhang en samenwerking met alle beroepsgroepen.
Eind augustus hebben negen heldere denkers zich aangemeld. Wat gaan deze (ont)regelaars doen?
Zij gaan inzicht geven in de huidige tijdsbesteding van zorgprofessionals aan administratie, de aard van deze administratie en de mogelijkheden om de hoeveelheid aan administratie bestede tijd te verlagen.

Introductieprogramma

Om goed beslagen ten ijs te komen hebben de (ont)regelaars intussen een intensief introductieprogramma gevolgd van twee weken vol kennis- en vaardigheidscolleges. Ze volgden trainingen in helder denken en schrijven, presenteren en interviewtechnieken. Verschillende sprekers deelden hun visie op administratie met de denktank, te weten: Ab Klink, minister van Volksgezondheid in de periode 2007 – 2010 en sinds 2014 lid Raad van Bestuur van zorgverzekeraar VGZ;  Hans Schoo, sinds  maart 2015 hoofdinspecteur Technologie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ); Jan Kremer, voorzitter Kwaliteitsraad Zorginstituut en lid Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS).

De (ont)regelaars ontwikkelen een aantal producten die zij op de besloten Schrapconferentie van 18 november 2017 gaan presenteren. Voor die conferentie worden honderd bestuurders en honderd zorgverleners uit het veld uitgenodigd.

Video met minister Schippers

In een video van het Ministerie van Volksgezondheid, onderaan te zien, spreekt minister Schippers een wens uit aan Denktank (Ont)Regel de Zorg.


Zie voor meer info: (Ont)Regel de Zorg van start, De Argumentenfabriek, 31 augustus 2017: www.argumentenfabriek.nl

Lees ook: ‘Het is nú tijd voor actie’, Arts en Auto, 24 augustus 2017: www.artsenauto.nl

Denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’ zoekt kandidaten voor in kaart brengen administratieve rompslomp en onzinnige regelgeving, 8 juni 2017, Blogs Beroepseer: https://beroepseer.nl