Intimiderende controle van zorgverzekeraar bij huisarts: “U wijkt teveel af, u declareert teveel”
Chantal van der Zandt is een oprechte huisartspraktijkhouder die nu al bijna een jaar lang bezig is haar onschuld te bewijzen aan de controleurs van haar preferente zorgverzekeraar ZV, die in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op zoek is naar fraude in de gezondheidszorg. Van der Zandt heeft opgeschreven wat haar in het afgelopen jaar is overkomen. Ze is bestempeld als iemand met een afwijkend declaratiegedrag. Dat kan natuurlijk niet. Nooit kwam het in het hoofd van de controleurs op dat zij het zelf wel eens bij het verkeerde eind konden hebben met hun statistieken.
Van der Zandt op de site van Artsennet: “Begin april 2014 ontvang ik een mail van zorgverzekeraar ZV: ‘Aankondiging materiële controle’. Ik had er nog nooit van gehoord.
‘Met behulp van een algemene risicoanalyse hebben wij het declaratiegedrag van een brede groep huisartsen bekeken. In deze analyse zijn een vijftal risico’s onderzocht:
-
- het declareren van ondoelmatig veel declaraties lange consulten,
- intensieve zorg visite lang,
- lange visites,
- chirurgie en
- ecg-diagnostiek.
Op basis van deze vijf risico’s hebben wij een top 50 aan huisartsen geselecteerd die wij benaderen voor deze materiële controle. U bent één van de huisartsen die behoort tot deze top 50 waar wij op basis van de hierboven genoemde risico’s een praktijkvariatie ofwel een hoge schadelast hebben geconstateerd welke wij niet kunnen verklaren.’
Ik schrik. Top 50, ik? Hoe kan dat? Ik maak mij zorgen. Wat betekent dit? Ik googel op ‘materiële controle’. Woorden als fraude vliegen voorbij. Ik heb toch niets verkeerds gedaan? Wel jarenlang heel hard gewerkt in de praktijk, aan kwaliteitsverbetering en laagdrempelige zorg. Denken ze echt dat ik iets verkeerd heb gedaan? Dat ik mogelijk gefraudeerd heb of stellen ze dát ik gefraudeerd heb? Ik besluit af te wachten en spreek er met niemand over. Binnen acht weken krijg ik meer te horen.
Zwangerschap
Die informatie komt eind mei. In augustus zal de declaratiecontrole plaatsvinden. Op dat moment houd ik al vijf maanden bedrust in verband met een gecompliceerde hoogrisicozwangerschap. Begin juli uitgerekend. Augustus valt precies in mijn bevallingsverlof. Na zo’n beroerde zwangerschap hoopte ik op een zorgeloze kraamtijd. Ik vraag of die controle verplaatst kan worden tot na mijn bevallingsverlof. Dat kan niet. Sterker nog, hij wordt vervroegd!
Ik ontvang 25 pagina’s met vragen over declaraties van de afgelopen jaren. Ik moet binnen drie weken antwoorden. Over vijf weken staat mijn bevalling gepland. In de afgelopen maanden thuis is het me niet eens gelukt om zelfs maar een online nascholing te doen. Hoe moet ik al deze vragen beantwoorden? Ik barst in tranen uit. Ik stuur direct een mail om mijn medische situatie duidelijk te maken: bereid om op alle vragen te reageren, maar dan wel na mijn bevallingsverlof. ZV is onverbiddelijk begripvol: ik krijg niet drie maar vier weken de tijd.
Ik mag doorwerken tot een week voor mijn geplande bevalling! En er wordt mij ‘desondanks nog een fijne zwangerschap toegewenst’.
Als praktijkhoudend huisarts vervalt het recht op zwangerschapsverlof?
Veroordeeld
Door de toon van de brief krijg ik het gevoel al te zijn veroordeeld. ‘Achten wij de praktijkvariatie niet voldoende verklaard? Doen wij u een onderbouwd financieel voorstel, of gaan wij over tot een detailcontrole bij u op locatie.’ Bij detailcontrole krijgt ZV inzage in onze patiëntendossiers. Mijn beroepsgeheim wordt daarmee doorbroken.
Er wordt gesproken over een totale ‘schadelast’ van ruim 500.000 euro, wat gedeclareerd is de laatste jaren. En dat is onrechtmatig gedeclareerd? Als ik het zelf niet kan toelichten door mijn arbeidsongeschiktheid zou ook de assistente of waarnemer dit kunnen doen.
Vragen met potentieel grote financiële consequenties door anderen laten beantwoorden? Ik niet!
In de dagen en weken daarna doe ik mijn uiterste best. Tientallen vragen beantwoorden en over veel meer dan de vijf aangekondigde risico’s. Open vragen, zonder dat duidelijk is welke informatie ZV precies van mij verwacht”.
Lees het hele verhaal hoe Van der Zandt terecht kwam in een intimiderende sfeer waarin de controleurs weigerden duidelijk te maken wanneer er voldoende zekerheid was over de juistheid van haar declaraties. Volgens ZV waren er slechts twee opties: er is doelbewust onjuist gedeclareerd of onbewust verkeerd gedeclareerd. De mogelijkheid dat er correct gedeclareerd is, maar meer zorg is geleverd dan gemiddeld, wordt niet geaccepteerd.
Van der Zandt heeft uiteindelijk een statisticus in de arm genomen om te kunnen aantonen dat de controleurs zich vergist hadden. In maart 2015, bijna een jaar verder, komt ZV met een voorlopige conclusie waarop Van der Zandt kan reageren.
Zie De ‘materiële controle’ van een huisarts, door Chantal van het Zandt, Medisch Contact – Artsennet, 12 februari 2015: www.medischcontact.nl
P.S. Lees ook de aanzwellende hoeveelheid reacties van collega’s van Chantal van der Zandt onder haar blog!